Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Gastronomie
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
676
De la 07 Ianuarie 2003
123299818
pnl
Editorial

Listă, ca să încapă şi profitorii!

  • Ioan Rotundu
  • 15 February 2010, 23:00
În aceste zile două importante partide de pe eşichierul politic românesc se pregătesc pentru congres. Un congres care are menirea de a analiza activitatea celor aleşi să conducă partidul şi de a alege o nouă echipă care să asigure un manageriat politic mai bun decât cea veche. Cele două partide sunt PNL şi PSD şi ambele au ceva în comun, care ţine de organizarea şi alegerea viitoarei conduceri. Ambele vor ca noua conducere să fie aleasă prin votul în bloc acordat unei liste prezentate de cel care aspiră la şefia partidului.
În PNL, Crin Antonescu şi-a exprimat intenţia de a nu-şi mai asocia imaginea cu cea a lui Ludovic Orban, încă prim-vicepreşedinte al partidului. Antonescu vrea să prezinte Congresului o listă cu cei care vor forma staff-ţul său la conducerea PNL. Orban se opune alegerii conducerii partidului pe bază de listă, adică la hurtă, şi vrea vot uninominal.
Pretenţia lui Orban mi se pare corectă şi justificată. Pe o listă votată în bloc se pot strecura în conducere persoane care nu sunt reprezentative pentru partid, care au o imagine compromisă sau pur şi simplu şi-au cumpărat locul cu o sumă de bani dată şefului de listă. Iar Orban, ca vechi liberal ce este, cunoaşte foarte bine acest procedeu tehnic.
Şi în PSD constatăm că se dă o luptă similară. Mircea Geoană vrea să-şi formeze o echipă care să fie votată în bloc, pe bază de listă. Adrian Năstase, Miron Mitrea vor ca viitorul staff al partidului să fie ales prin vot uninominal. Dreptatea este de partea lui Năstase şi Mitrea. Şi la Congresul anterior s-a votat o listă, ceea ce a facilitat pătrunderea la vârful conducerii a unor persoane care n-au onorat defel PSD-ul, printre care şi Marian Vanghele.
Dacă în PNL Crin Antonescu are o opoziţie mai puţin înverşunată la votul pe bază de listă, în PSD lucrurile sunt mai complicate. Năstase a anunţat deja că nu mai candidează la şefia partidului şi nici la vreo altă funcţie, tocmai pentru faptul că Geoană şi-a întocmit o listă cu nume care nu sunt considerate brand-uri pentru partid. El a anunţat că va rămâne simplu membru.
Miron Mitrea s-a arătat a fi mai radical. El a anunţat că dacă Geoană se va prezenta cu lista în Congres, va boicota lucrările acestui înalt forum.
Cert este că votul pe liste este cea mai puţin democratică metodă de a putea alege valorile de nonvalori şi cea mai lesnicioasă cale prin care profitorii să pătrundă la vârful partidului. Să ne amintim de modul în care s-a votat până de curând la parlamentare. Se întocmea o listă de viitori parlamentari cu o ordine a locurilor dictată de interesele de grup şi financiare, iar noi eram puşi în situaţia de a-i vota, de multe ori fără să-i cunoaştem.
A veni în plenul unui Congres cu o listă de propuneri care să fie votată în bloc înseamnă să-i lipseşti pe cei prezenţi de posibilitatea de a alege şi alte persoane decât cele aflate pe listă. Este o formă de dictatură mascată şi ea vine chiar de la partidele care fac cel mai mare tam-tam pentru respectarea libertăţilor democratice. În condiţiile în care şi Antonescu şi Geoană îşi vor alege echipa pe bază de listă votată în bloc, din acel moment nu mai au dreptul moral de a-l mai acuza pe preşedintele Băsescu de apucături dictatoriale. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Vasile la al treilea coniac
Să fi avut Năstase gura aurită?!
Gastronomie atractivă: Găină cu sos de ceapă
Discuţie telefonică între preşedinţii celor două state româneşti
Pod peste Prut şi Universitate românească la Ungheni
Republica Moldova lucrată pe la spate
Creştinii ortodocşi au intrat în Postul Mare
Adrian Năstase se retrage din cursa pentru şefia PSD
Ungaria renunţă la o noua tranşă din împrumutul de la FMI şi UE
Mircia Gutău a primit oficial titlul de cetăţean de onoare
Japonia rămâne a doua economie mondiala în 2009
pe fondul evoluţiei pozitive din ultimul trimestru
PNL rămâne adeptul Parlamentului bicameral
Radu Mazăre candidează la preşedinţia PSD
Val de autodenunţări la Fisc
după achiziţionarea unui CD cu nume şi conturi din Elveţia
Comentariul comentariilor (XXX)
Ioan Rotundu
Candidez la preşedinţia PSD. Mitrea anunţă că s-ar putea retrage
Vot pe liste, norma de reprezentare, Congres la Romexpo
Fetita de 7 ani aleasă regina unei şcoli de samba nu a rezistat
presiunii şi a izbucnit în plâns, la Carnavalul de la Rio
Un pod adevărat, trainic şi european peste Prut ne uneşte din nou
moldovenii au fost reprezentaţi de prim ministruromânii s-au mulţumit cu ministrul de Interne
Apa Grup are parte la amenajarea vămii
A încercat să dea mită, dar nu i-a mers
A refuzat recoltarea probelor biologice de sânge
Profesorii de la Bac sunt copleşiţi… cu sancţiuni
Rezidenţiatul mai la toamnă
Bolnavii n-au medicamente, iar DSP le oferă filme instructive
În prima zi de examen avem un Bac fără evenimente
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog