Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11491
De la 07 Ianuarie 2003
123213809
pnl

Flămânzi sau nevoia „revoltei cu voturi”. Tradiţia impune!

  • 27 November 2009, 23:00
Nu mă interesează neapărat rezultatul din primul tur al alegerilor prezidenţiale din judeţul Botoşani. În definitiv, de-aia este democraţie, ca fiecare să-şi exprime liber opţiunile politice. Cu riscul asumat de a culege, bineînţeles, ceea ce a semănat.
Dar nu pot să nu admit că, într-un judeţ roşu în proporţie de aproape 90%, mi-ar fi plăcut ca localitatea Flămânzi să reprezinte acea pată de culoare portocalie atipică (deocamdată) pe harta Moldovei de Nord. Pentru că premise existau şi pentru că aici, de mai bine de un an, vorbele se măsoară în realizări. N-are rost să le mai înşir, pentru că numai cine nu vrea nu le vede.
Din păcate, vorbele murdare şi zvonurile nefondate, împrăştiate cu ajutorul unei maşinării propagandistice bine pusă la punct, s-au dovedit mai puternice decât personalitatea celor care conduc acum oraşul. Sărăcia lucie, care caracterizează zona nu de azi de ieri, ci încă de pe vremea dictatorului Ceauşescu, s-a dovedit terenul ideal de plantare a zvonurilor nefondate, de tipul „votaţi Geoană pentru că va mări pensiile şi salariile”. Şi invers, „jos Băsescu, pentru că va mări taxele şi impozitele”.
Numai cine nu vrea, nu vede că, cel puţin în zona Flămânzi, CRIZA datează din 1990. Când s-a închis Filatura, cu cei aproape 2000 de angajaţi, localnicii i-au susţinut exact pe cei care cauzaseră dezastrul privatizărilor naţionale: Ion Iliescu şi Petre Roman. În anul 2000, speriaţi de nebunia explozivă a lui Corneliu Vadim Tudor, toţi l-au votat în draci pe acelaşi „roşu” Iliescu.
Câteva luni mai târziu, a început marele exod al localnicilor atraşi de locurile de muncă din vest. Oraşul s-a golit instantaneu, judeţul de asemenea, ţara a rămas fără milioane de români plecaţi să presteze cele mai grele şi umile munci în vest. Sau în est. Adepţii culorilor roşii, după ce au stat la hibernare mai bine de un deceniu, au ocupat primăria din Flămânzi între 2004 şi 2008. Ce „realizări” au avut, se vede. Câte proiecte au întocmit, nu are rost să comentăm. În viaţa locuitorilor nu s-a schimbat nimic, dacă facem abstracţie de trotuarul labil turnat în Nicolae Bălcescu şi de becurile de pe DE58 montate cu câteva zile înainte de centenarul Răscoalei de la 1907.
Acum, aceiaşi purtători de tricouri socialiste, vorbesc în stânga şi în dreapta, că potenţialul preşedinte Geonă va aduce raiul pe pământ. Dar nimeni nu spune clar, să aflăm şi noi: CU CE BANI se vor majora pensiile şi salariile? Cu ce cheltuieli se vor crea locuri noi de muncă. Orice guvern se va naşte la Bucureşti, nu va putea să achite salariile bugetarilor decât din taxe şi impozite. Care, după cum explică chiar premierul Boc, ar putea creşte tocmai pentru a exista stabilitatea financiară de care toată lumea are nevoie. Vor fi salarii, poate, ceva mai mici. Valoarea pensiilor, deocamdată, va staţiona. Dar toată lumea îşi va primi banii până când problemele locale, naţionale şi europene vor fi rezolvate.
Răspândacii cu gura otrăvită vorbesc de peste un milion de şomeri în ultimele 6 luni. Unde-s şomerii aceştia? A verificat cineva situaţia reală de la Oficiul Judeţean pentru Ocuparea Forţei de Muncă? Se vorbeşte, insinuant şi murdar, că impozitul forfetar a determinat închiderea a 400.000 de firme mici şi mijlocii. Unde-s societăţile astea închise? În Flămânzi, Frumuşica, în zonă, AU APĂRUT numeroase societăţi, magazine, firme noi. Cele vechi – vezi CENTROCOOP-urile, au fost modernizate, curăţite, reabilitate. Ba chiar a apărut şi un supermarket. Oamenii se întorc acasă, construiesc, investesc. DE CE dacă e mai rău ca înainte? La lucrurile astea trebuie să se gândească localnicii când vor intra în cabina de vot pentru turul doi!
Politic, oraşul este împărţit, teoretic, în trei. Ba chiar în patru. Adepţii fostului primar Micuţaru sunt cei mai vulnerabili la zvonuri şi insinuări. Adică cei mai uşor de păcălit. Urmează susţinătorii actualului primar Pitorac. De loc puţini, sunt oameni toate categoriile sociale care văd că, de la zi la zi, în localitate se întâmplă ceva. Care gândesc şi constată. Deloc de neglijat sunt şi foştii liberali ai lui Rebenciuc. După transferul liderului lor în lumea portocaliilor, ar fi normal să meargă cu el pe o linie comună.
Mai sunt şi cei nedecişi sau cei care au refuzat să vină la vot. Aceştia vor reprezenta în turul doi al alegerilor prezidenţiale o forţă de care încă nu se ţine cont. Deocamdată. Locuitorii oraşului Flămânzi sunt, totuşi, oameni deştepţi. Ei trebuie să analizeze cu responsabilitate ce vor face mai departe. Niciodată, în lunga sa istorie, localitatea nu a beneficiat de fondurile de acum, nu a avut atâtea proiecte în lucru sau în faza implementării. Dacă axa PDL va funcţiona în varianta Pitorac-Flutur-Ţâbuleac-Rebenciuc-Buhăianu-Băsescu, atunci, cu siguranţă, lucrurile se vor schimba în bine pentru cei de aici.
Probabil că alianţa politică împotriva firii dintre social-democraţi, naţional-liberali şi udemerişti va dezamăgi mulţi simpatizanţi ai acestor tabere. Inclusiv din Flămânzi. De când s-a născut lupta politică pe aceste meleaguri, nu s-a văzut ca torţionarul să bată palma cu victima în detrimentul omului cinstit, care n-a făcut decât să creadă în ziua de mâine. Continui să cred – nu să sper, e o mare diferenţă – că peste două săptămâni oraşul Flămânzi va reprezenta pe harta judeţului pata portocalie de anul trecut. La unison cu marile oraşe ale ţării, cu Ardealul, cu Banatul, cu Dobrogea, cu Bucureştii, rămase, de asemenea, portocalii, pentru că şi acolo oamenii gândesc.
Priviţi cele două Românii, cea roşie şi cea portocalie. Care sunt judeţele în care PSD-ul a devenit culoare de stat? Cele sărace, cele din sud şi din est, cele care n-au dat niciodată tonul. Îmi place să cred că, după 6 decembrie, judeţul Botoşani va redeveni la culoarea oranj. Şi mai ales localitatea Flămânzi, pentru că are alegători maturi, deştepţi, conştienţi. Şi pentru că tradiţia impune! (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Nesupravegheaţi, copii ne pot aduce mari necazuri
Proiectul 2014 pentru R. Moldova
Naşterea Domnului serbată oficial pe 25 decembrie la Chişinău
prima dată în ultimii 50 de ani
De Ziua Naţională a României românii din Roma sunt chemaţi
pentru a se cunoaşte mai bine
Seară festivă la Novi Sad prilejuită de Ziua Naţională a României
Băsescu, preferat de românii din America şi Colegiul 3 Diaspora
Slujbă deosebită pentru Sf. Andrei, la Copenhaga
Perişoare cu sos
Reproş pentru mâncarea sănătoasă
Horoscop
Goală puşcă pe saltea şi tu alături de ea
Program TELE'M Botoşani, sâmbătă, 28 noiembrie
Ţurcanu şi cercetarea ştiinţifică
Ţurcanu a bătut palma cu Marcu, aşa, ca între licenţiaţi
Liber şi la Consiliul Judeţean
Ţâbuleac se mai codeşte la bezelele aruncate de Ţurcanu
A fost spart sediul PDL
Prea repede a pus Antonescu basca lui liescu pe capul Brătenilor
a declarat la Botoşani Gheorghe Flutur
Zvonuri electorale menite să ademenească angajatorii
Vaccinul antigripă a sosit, dar cu multe şi neclare contraindicaţii
Consumul abuziv de medicamente generează noi necazuri
Externalizarea Laboratorului de analize medicate revine în actualitate
Şerbănoiu, poliţistul şef cel mai bine "păzit" de subalterni
Lili a plecat printre îngeri
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog