Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
27484
De la 07 Ianuarie 2003
122913133

ÎCCJ răstoarnă scorul penal în favoarea Ralucăi SAtâncescu şi a lui Buliga

  • Ioan Rotundu
  • 23 March 2018, 23:00
Încheierea penală nr. 40/CP din 28 decembrie 2017 a judecătorului de la camera preliminară a Curţii de Apel Tg. Mureş prin care Raluca Stâncescu şi gaşca sa au fost trimişi în judecată a fost contestată de către inculpaţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti.
Contestaţia depusă de inculpaţii Raluca Stâncescu, Cătălin Stavără, Constantin Batcă şi Bogdan Buliga având ca număr de dosar 657/39/2017/a1 urma a se judeca la termenul din 28.02.2018. Numai că în urma judecării contestaţiei, judecătorii ÎCCJ au amânat pronunţarea pentru ziua de 14.03.2018. La ziua sorocită pronunţării, judecătorii completului de judecată amână din nou pronunţarea la data de 16.03.2018. Nici în această zi nu se anunţă pronunţarea pentru că s-a dat o nouă amânare pentru ziua de 21.03.2018
După trei amânări, judecătorii au ajuns la o concluzie, cel puţin ciudată. Redau din soluţia pronunţată: „Admite contestaţiile declarate de inculpaţii Buliga Bogdan Daniel şi Stâncescu Raluca împotriva încheierii penale nr. 40/CP din 28 decembrie 2017 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară de la Curtea de Apel Târgu-Mureş – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie. Desfiinţează, în parte, încheierea atacată şi, rejudecând: Constată nulitatea interceptărilor convorbirilor telefonice din…”
Urmează un şir lung de date ale convorbirilor telefonice anulate, fără a se arăta şi motivele anulării lor. Citez din nou din pronunţarea dată „…autorizate prin încheierea nr. 18 din data de 16.12.2015 şi prelungite prin încheierea nr. 3 din data de 12.01.2016 şi încheierea nr. 7 din data de 12.02.2016 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Suceava, precum şi a proceselor-verbale de redare a acestor convorbiri. Exclude din materialul probator procesele-verbale de redare a convorbirilor mai sus menţionate.”
Ca să înţelegeţi mai bine noua situaţie creată, declararea ca nule a acelor convorbiri şi excluderea lor din materialul probatoriu, adică din cuprinsul rechizitoriului, i-a lăsat pe procurorii DNA Suceava fără probe în susţinerea infracţiunilor pentru care i-a anchetat şi trimis în judecată pe inculpaţi. Presupun că anularea acestor convorbiri care au fost înregistrate perfect legal, adică cu aprobările prevăzute în procedura penală, s-a datorat recentelor decizii ale Curţii Constituţionale prin care li s-a luat procurorilor DNA dreptul de a se folosi de înregistrări efectuate de către alte instituţii abilitate decât instituţia DNA.
Mai exact s-a făcut trimitere la înregistrările efectuate de către SRI în cadrul protocoalelor încheiate de DNA cu această instituţie, protocoale pe care penalii din Parlament le vor acum desecretizate.. Decizia dată de CCR a stârnit la timpul respectiv un val de proteste din partea magistraţilor care s-au trezit că nu mai pot dovedi vinovăţia corupţilor aflaţi în anchetă sau trimişi în judecată. De fapt, decizia CCR a venit în întâmpinarea penalilor din Parlamentul României, un cadou făcut lor de judecătorii CCR ce au fost recompensaţi apoi cu venituri fabuloase.
. Convorbirile înregistrate în urmărirea penală a Ralucăi Stâncescu et compania au fost înainte de decizia CCR, motiv pentru care la ÎCCJ au fost anulate şi excluse din probatoriu.
Iată cum sună şi finalul pronunţării: „Dispune eliminarea mijloacelor de probă a căror nulitate a fost constatată. În temeiul art. 347 alin. 3 raportat la art. 345 alin. 3 C. pr. pen. comunică procurorului copie a prezentei încheieri cu menţiunea de a comunica în 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii atacate. Definitivă.”
Totuşi, ceva vă intrigă. Cum de judecătorii de la Tg. Mureş n-au sesizat că înregistrarea convorbirilor contravin deciziei CCR şi nu le-au declarat ei nule, trimiţându-i pe inculpaţi în judecată? Ceva este putred în Danemarca justiţiei româneşti!
Aşadar, procurorii DNA Suceava au de ales între a accepta returnarea dosarului pentru refacerea cercetărilor sau a cere să fie inculpaţii trimişi în judecată, urmând a se folosi în acuzare de restul probelor din dosar pe care le vor putea completa pe parcursul procesului.
De observat că în soluţia ÎCCJ nu se face vorbire de contestaţiile lui Cătălin Stavără şi Constantin Batcă. Deducem de aici că probarea vinovăţiei pentru cei doi s-a făcut de procurori prin mijloace legale.
În paralel cu procesul de la ÎCCJ, la Curtea de Apel Tg. Mureş s-a desfăşurat un alt proces.. În ziua de 19.03.2018 s-a judecat în dosarul 657/39/2017/a1.4 contestaţiile Ralucăi Stâncescu, Cătălin Stavără şi Constantin Batcă cu privire la ridicarea măsurii controlului judiciar care le-a fost aplicată. „…menţine măsura controlului judiciar dispusă anterior faţă de cei trei inculpaţi şi menţinută prin încheierea penală pronunţată de Curtea de Apel Tg. Mureş la data de 22 ianuarie 2018..” Soluţia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Iată că în timp ce la ÎCCJ dosarul inculpaţilor era periat de probele care-i inculpau, la Tg. Mureş judecătorii a decis menţinerea celor trei sub control judiciar. Două decizii care se bat cap în cap.
Tare mă tem că soarele care a făcut ca România să strălucească în faţa lumii civilizate prin lupta împotriva corupţiei a început să apună, spre marea bucurie a penalilor care conduc acum ţara.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 24.03.2018
Bancul zilei: Contradicţia contradicţiei
Lumea lu’ Rotundu a ajuns din nou la Chişinău
Ioan Rotundu
Vocea Basarabiei n-are ecou la Bucureşti
Ioan Rotundu
Multe controverse în depoziţia de martor a Ralucăi Stâncescu
Ioan Rotundu
Obrăznicia unguraşului Kelemen Hunor
Ioan Rotundu
SUA si China trag primele salve in razboiul comercial. Primele victime: pietele financiare
Cinci români au murit în explozia de la uzina chimică din Cehia
Catrenul săptămânii
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 23-03.2018
Nicuşor Constantinescu, achitat într-un dosar în care iniţial primise 6 ani închisoare
Iohannis: Decizia în privința lui Kovesi va fi luată după Paşti
Klaus Iohannis: L-am rugat pe Juncker să lămurească aspectele din scrisoarea premierului Dăncilă
Nu cred că este o imixtiune
Lumea lu' Rotundu: Vocea Basarabiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog