Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2402
De la 07 Ianuarie 2003
123290769
pnl

Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul Dăncilă:

  • Pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare
  • 3 April 2018, 23:00
Președintele Klaus Iohannis a atenționat marți, în cadrul unei întâlniri cu premierul Viorica Dăncilă, că „pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare”.
”Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018”, se arată într-un comunicat al președinției, publicat la finalul întâlnirii de la Cotroceni dintre Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.
Întâlnirea a avut loc la solicitarea președintelui, care, potrivit sursei citate, a dorit să discute, la finalul primului trimestru, „efectele aplicării legislației privind salarizarea din sistemul bugetar din perspectiva principiilor și angajamentelor în materie de politică salarială asumate anul trecut de coaliția PSD-ALDE”.
Klaus Iohannis „a atenționat Guvernul că, după primele 3 luni de aplicare, efectele noii legislații privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice arată că Legea se află în contradicție cu principiile egalității și predictibilității de la care a emanat, în condițiile în care s-a intervenit cu excepții punctuale pentru diferite categorii de personal, ceea ce anulează inclusiv caracterul unitar al intenției legislative”.
În comunicatul Administrației prezidențiale se arată că premierul Viorica Dăncilă a prezentat „situația salarială, oferind asigurări de stabilitate în privința resurselor financiare necesare aplicării Legii salarizării și a majorărilor salariale asumate până în prezent”. În cadrul întâlnirii „a fost exprimată poziția Guvernului de a menține cadrul salarial instituit prin Legea 153/2017”.
Președintele Klaus Iohannis a arătat că „suprapunerea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu modificarea Codului Fiscal prin OUG 79/2017 a condus la diminuări salariale pentru unele categorii de personal, atât la nivel central, cât și local, consecințe negative pe care Guvernul nu le-a prevăzut”. În plus, „deși au fost promise majorări de 25% ale salariilor începând cu 1 ianuarie 2018, aceste creșteri au fost de fapt anulate prin artificiul fiscal al mutării contribuțiilor sociale în sarcina angajaților”, a spus Iohannis.
Pentr remedierea acestor deficiențe a fost nevoie de adoptarea de către Guvern a unor ordonanțe care au adus modificări Legii 153, cum ar fi OUG 62/2017 și OUG 91/2017. Însă, „prin excepțiile intervenite de la regulile aplicării etapizate, în contradicție cu principiul sustenabilității enunțat de Legea 153, cadrul salarial actual se îndepărtează de exigențele remunerării muncii prestate și ajunge să valorifice mai degrabă apartenența personalului la o instituție sau alta”, consideră Klaus Iohannis.
Președintele a atras atenția că „situația salarială este în continuă modificare, fiind departe de a satisface principiile și criteriile de stabilitate asumate inițial, precum și promisiunile electorale ale coaliției PSD-ALDE” și a cerut să se evite „acest carusel al modificărilor salariale și al impredictibilității, altfel Legea 153 va deveni curând o altă formă fără fond, dată fiind amendarea continuă a acesteia prin ordonanțe care nu doar rezolvă, dar și creează noi probleme”.
„Președintele Klaus Iohannis a arătat că nu se mai poate vorbi de predictibilitate în mecanismul de stabilire a drepturilor salariale, atât timp cât apar diverse noi amendamente pentru diferite categorii de personal, care introduc discriminări salariale și încurajează solicitări similare și din partea altor categorii de personal, cu prețul unor riscuri privind încadrarea în țintele bugetare asumate de către Guvern”, se mai arată în comunicatul Administrației prezidențiale.
În ceea ce privește creșterile salariilor medicilor și personalului din educație, Klaus Iohannis „a menționat că asemenea creșteri salariale trebuie însoțite de garanții pentru viitor, astfel încât aceste priorități de politică salarială să își atingă obiectivele de performanță asumate”.
„De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, pe fondul unor politici fiscal-bugetare imprudente și necorelate cu dinamica economică de ansamblu, există riscul ca puterea de cumpărare a românilor să scadă în continuare. Transferul contribuțiilor sociale în sarcina fiscală a angajatului și reducerea impozitului pe salarii de la 16% la 10% a condus, până în prezent, la o creștere modică a salariilor nete, de aproximativ 5%, în medie, la nivelul sistemului bugetar. Însă și această mică majorare a salariilor nete este anulată de intensificarea inflației, care a ajuns la 4,7% în februarie 2018.
În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului prudență în abordarea politicilor economice, astfel încât să fie asigurată sustenabilitatea nivelului de trai al cetățenilor”, se arată în încheierea comunicatului.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Aşbeţti – România centenară
Primarul din Ungureni agresat la 50 m de casă
Ioan Rotundu
Bancul zilei: Munca la români
Horoscopul zilei de 4.04.2018
Noul președinte al CNSAS este Constantin Buchet, propus de Guvern.
Cazimir Ionescu nu obține nicio funcție
Dosarul în care primarul din Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a fost condamnat definitiv la închisoare
cu executare în 2010 va fi rejudecat
Persoanele condamnate pentru corupție vor putea beneficia de măsurile alternative
ca detenție la domiciliu sau de week-end - propunere PSD
Bani pentru pensii și salarii: Romgaz, obligată să vireze 1,9 miliarde lei
sub formă de dividende
In Crimeea au intrat în funcțiune noile radare rusești,
care acoperă complet Marea Neagră
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog