Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
25000
De la 07 Ianuarie 2003
122885067

La Remache” intri calm şi ieşi furios

  • 1 August 2010, 23:00
Ieri, cam pe la ora când stomacul îţi trimite semnale că-i timpul să-i acorzi atenţia cuvenită, mă aflam prin zona pieţei centrale. Însoţit de chirăitul maţelor, am grăbit pasul în căutarea unui loc potrivit nevoilor stomacale. În zona gaiţelor care te trag de mânecă să mănânci un mic devenit iască de cât timp stă pe marginea grătarului, în aşteptarea unui fraier care să-l cumpere, am accelerat pasul ca să nu cad pradă insistenţelor. O cunoştinţă, întâlnită la momentul potrivit, mi-a recomandat un restaurant aflat în spatele pieţei, denumit „La Remache”.
Mi-a trebuit ceva timp să-l descopăr. Este amplasat în spatele pieţei, într-o zonă ascunsă, rar circulată, numai potrivită nevoilor celor ce stau prost cu băşica udului. Uşa fiind deschisă, am intrat şi m-am aşezat la o masă. Apoi am realizat că specificul casei este altul. Comanda se face la bar, un fel de vitrină frigorifică, ornată cu fel de fel de etichete reprezentând tot atâtea feluri de mâncare oferite. M-am oprit asupra unei ciorbe de perişoare şi a unei fripturi de vită la tavă cu piure de cartofi. O doamnă cam ofilită, îmbrăcată ţivileşte, m-a notat într-un caiet cu ciorba, dar mi-a respins felul doi, pe motiv că nu mai este.
- Atunci de ce nu retrageţi eticheta? Am întrebat-o.
- Mata ai venit să mănânci sau să-mi faci observaţii?!
Am înghiţit un nod, gratuit, că nu mi-a fost notat pe caiet şi m-am orientat spre un alt fel doi: un cotlet cu cartofi pai. Mi s-a notat pofta în acelaşi caiet, după care am fost expediat la masă, unde voi fi servit. M-am conformat indicaţiile oferite atât mde galant şi politicos de doamna ofilită. La puţin timp a apărut o fătucă, nu din soiul celor invocate de Cristoiu, ci una cu mutră provincială şi îmbrăcată într-o ţinută neagră, probabil uniforma casei. Mi-a vârât în faţă o tavă de plastic pe care erau aruncare două bucăţi de pâine, un castron cu ciorba şi un bol mic cu smântână, başca un ardei iute sfrijit. Am turnat smântâna şi m-am apucat de ostoit pretenţiile stomacului.
Mi-a sărit în ochi culoarea perişoarelor, o carne curios de roşie. Cred că au pus ceva în carnea tocată, că şi gustul perişoarelor nu era unul obişnuit. După ciorbă a urmat o pauză semnificativă, apoi am primit o farfurie cu cotletul aşezat peste cartofii pai şi o salată de varză murată. Cotletul, tăiat subţire, a fost bine crâmpoţit cu ciocănelul şi transformat într-un fel de iască, după ce a fost pus pe un grătar de fontă sau tuci, pe aragaz. Cartofii, între a fi şi a nu fi prăjiţi, îmi fugăreau privire spre geam. Tocmai la timp să surprind un trecător care-şi scutura pompiţa pe zidul din faţă, semn al bucuriei că-şi scăpase vezica de povară. Am luat un cartof şi un vârf de furculiţă din salata de vară. Varza, prin mirosul ei, mi-a amintim că a venit primăvara şi că i-a cam trecut sezonul.
Gustul verzei m-a hotărât să plec. M-am dus la bar, să achit consumaţia. În banii vechi, 125 mii lei. În banii noi n-a avut restul de cinci mii, aşa că am plătit 13 lei, jurând ca anul acesta, chiar dacă voi mai avea drum prin acea zonă a pieţei, să nu mai calcul pragul „La Remache”. Ieşit afară, am zis că o amintire fotografică nu-mi va strica. Aşa am putut citi şi brandul localului „La Remache – mâncăruri proaspete şi calde – ca la mama acasă”. Aşa da, am înţeles aluzia: adică ca acasă, la mama lui Remache! Nu vă urez poftă bună, că n-am la ce. (Cârcotaşul)
JD 29.03.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Flagrant la furat de lemne realizat de jandarmi şi reporterii Jurnalului
Program Tv SOMAX, luni, 2 augusrt
Bancul zilei: Capra românului şi arabul
Lansare de carte cu puternic damf de alcool
Micul Nero al culturii botoşănene
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog