Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1279
De la 07 Ianuarie 2003
123289646
pnl
Piaţa centrală a Botoşanilor,

Locul unde are loc jocul de-a hoţii şi vardiştii dintre poliţişti şi traficanţii de ţigări

  • 25 February 2009, 23:00
Poliţişti comunitari botoşăneni efectuează zilnic acţiuni de combatere a comerţului ilicit cu ţigări în alte locuri decât cele special amenajate. Cele mai multe ţigări de contrabandă vin în România din Republica Moldova. Caracatiţa tutunului ilicit a pus stăpânire pe Piaţa Centrală, alimentând astfel un fenomen ce a luat o deosebită amploare şi tinde să se agraveze în cazul în care, pe fondul masurilor anticriză, preţul ţigărilor va fi majorat.
Imaginile surprinse de cele 45 de camere de luat vederi instalate în zona fierbinte în care aceştia îşi desfăşoară activitatea au condus la concluzia că aceleaşi persoane, deşi sancţionate zilnic, persistă în abordarea practicilor ilegale. În pofida sancţiunilor aplicate de organele de ordine, comercianţii îşi continuă activitatea ilicită fără a achita nici una din amenzile contravenţionale.
Banii nu mai trec prin filtrul impozitării şi accizării, aşa cum se întâmplă în mod normal, în circuitul legal. În plus, „muncitorii” de pe străzi sunt chiar asistaţi social, odată ce se sustrag impozitării, intrând în notă discordantă cu acei contribuabili de bună credinţă.
Printre comercianţii care îşi execută zilnic „munca” sunt Marian C, Silvia R, Petronela R, Dumitrel A. Vânzătorii nu au niciodată asupra lor mai mult de 10 pachete netimbrate, grosul mărfii fiind depozitat în alte zone din imediata apropiere a „punctului de vânzare”, astfel că organele de ordine confiscă doar câteva pachete de ţigări, pe care aceştia le au asupra lor.
Controalele organelor de ordine, ce şi-au dat mâna în atingerea scopului comun de eradicare a comerţului ilicit de ţigări, s-au intensificat în ultima perioadă. Încolţiţi, comercianţii iliciţi joacă ultima carte, conturându-şi imaginea de victime, contrazisă de realitatea activităţii contravenţionale susţinute. „Este important ca botoşănenii să conştientizeze ce preocupări dăunătoare au aceşti comercianţi şi împreună să eliminăm ignoranţa şi sfidarea acestor modele de cetăţeni”, a declarat directorul executiv adjunct al Poliţiei Comunitare, Ioan Onuţu.
Lucru greu de realizat, de vreme ce ţigările de contrabandă sunt mult mai ieftine decât cele din magazine. Apoi, ţigările comercializate legal urmează a se scumpi semnificativ, prin creşterea accizei, ceea ce va stimula şi mai mult comerţul cu ţigările de contrabandă.
Să mai avem în vedere că poliţiştii comunitari, agenţii de poliţie nu sunt severi cu toţi cei care practică comerţul ilicit cu ţigări. Sunt persoane cu ţigări de vânzare care se bucură de salutul respectuos al poliţiştilor, care sunt anunţate din timp de eventualele razii sau controale.
Aceste aspecte, noi având redacţia vecină pieţei, le vedem zilnic. Dacă s-ar dori cu adevărat stoparea fenomenului, atunci organele de ordine ar acţiona mai radial şi nepărtinitor. (Eliza Sofian)

Foto: Piaţa centrală a Botoşanilor, zona numită "Aleea ţigărilor"


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XXXIX
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Romanii, primii la ritmul de creştere a investiţiilor în Italia
"Holocaustul românilor" cerut de extremişti italieni la Roma
Cine se teme de cuvântul “ţigan”?
Vizita preşedintelui Băsescu în Ucraina a fost amânată din motive necunoscute
Vinde ieftin garsonieră
Aşa a glăsuit Ţâbuleac către secretara Riza
Comunicat de presă
Testiculele problemă
Ciolan de porc la grătar
Vicepreşedintele Achiţei nu are astâmpăr în birou
Pitoni, vipere, anaconda la Muzeul Judeţean Botoşani
Şefii PMS vor să aducă puritatea şi tinereţea în sufletele deţinuţilor
666 – o cifră mult prea "lăudată" de Biserică
Ioan Rotundu
Misiunea noastră este umanitatea
Subiectele pentru examenul de Bac sunt deja pe site
Mamă beţivană ajunsă cu copilul nou născut, intoxicat, la spital
Luând criza drept pavăză, primarii taie din sporurile profesorilor
Unul din zece donatori de sânge suferă de-o boală
Când n-ajung banii, se pune de-un control
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog