Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6519
De la 07 Ianuarie 2003
123274075
pnl
Presa Rusa:

Chişinăul ar putea duce a doua oară de nas Kremlinul

  • 26 September 2008, 23:00
Rusia ar putea retrage contingentul militar din regiunea transnistreana, anunta publicatia moscovita „Utro”. Astfel, Kremlinul ar fi gata sa faca acest pas, de dragul imbunatatirii relatiilor cu Occidentul, racite in urma conflictului armat din Georgia, transmite Flux, preluat de Romanian Global News. „Dupa cinci ani de esec al negocierilor in problema transnistreana, Europa doreste sa preia fraiele procesului de solutionare a diferendului transnistrean, iar eforturile acesteia sunt sustinute deschis de autoritatile de la Chisinau”, mentioneaza publicatia rusa.
Ea se refera la declaratiile sefului misiunii OSCE si ministrului de Externe al Republicii Moldova, Andrei Stratan, potrivit carora negocierile pot fi acceptate doar in formatul 5+2.Insistenta Occidentului cu privire la stabilirea formatului 5+2 se explica prin dorinta Uniunii Europene, OSCE, SUA si Ucrainei de a modifica formatul trupelor de pacificare din zona, fapt ce ar presupune retragerea fortelor militare ruse, considera „Utro”.In cazul in care Rusia va incerca sa impuna puterii de la Chisinau un nou „plan Kozak”, Voronin ar putea trage iarasi pe sfoara Kremlinul, fie la presiunea Occidentului, fie de dragul unui nou credit din partea SUA, asa cum s-a intamplat in noiembrie 2003.
La randul sau, publicatia „Kommersant” nota, saptamana aceasta, ca Moscova spera sa demonstreze Occidentului, pana la urmatorul summit al ministrilor de Externe ai statelor membre NATO, ca este capabila sa solutioneze conflictele inghetate din spatiul ex-sovietic. Astfel comenteaza respectiva publicatie intentia Kremlinului de a organiza o intrevedere dintre presedintele Vladimir Voronin si liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov. Acestia ar urma sa semneze o declaratie comuna cu privire la rezolvarea conflictului nistrean, care ar prevedea pastrarea integritatii teritoriale a Republicii Moldova. „Intrevederea ar urma sa aiba loc in noiembrie, cu o luna inaintea sedintei ministrilor de Externe ai statelor membre NATO. In cazul unor rezultate pozitive, Rusia spera ca va putea demonstra capacitatea de a aplica alte metode decat cele militare in rezolvarea conflictelor inghetate”, afirma „Kommersant”.
Aceste presupuneri vin pe fonul declaratiilor contradictorii ale liderului de la Tiraspol, Igor Smirnov, care sunt diametral opuse celor exprimate atat de oficialitatile de la Chisinau, cat si de cele de la Moscova. „Toti trebuia sa fi inteles demult ca, pe parcursul acestor ani, s-au creat doua state independente: republica moldoveneasca transnistreana si Republica Moldova”, a declarat, potrivit agentiei Interlic, liderul separatistilor, Igor Smirnov, in cadrul intrevederii cu reprezentantul special al Ucrainei in problema transnistreana, Victor Krajanovski.
Aceeasi pozitie a fost exprimata de Smirnov si anterior, la una din sedintele sovietului suprem de la Tiraspol, in cadrul caruia a prezentat un raport cu privire la rezultatele intalnirii cu presedintele rus Dmitri Medvedev, la Soci.La 22 septembrie, in cadrul intrevederii ministrului de Externe, Andrei Stratan, cu Victor Krajovski, partea moldoveana a reconfirmat strategia reglementarii problemei transnistrene in baza abordarii „in pachet” a tuturor problemelor-cheie legate de conflict – politice, economice, sociale si umanitare.
Propunerile „in pachet” prevad elaborarea si adoptarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreana, in baza respectarii suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova, conform prevederilor Legii din 22 iulie 2005, privind principiile de baza ale statutului regiunii transnistrene in componenta Republicii Moldova.Cei doi oficiali au efectuat un schimb de opinii pe marginea ultimelor evolutii in procesul de solutionare a problemei transnistrene si perspectivele reluarii, in timpul apropiat, a negocierilor in formatul 5+2, cu participarea mediatorilor din partea OSCE, Ucrainei si Rusiei, precum si a observatorilor din partea UE si SUA.
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anularea acordului de luare în spaţiu a unei persoane
Noile norme metodologice la Legea Locuinţei au intrat în vigoare
Iuliu Mureşan, de la Dacie în liga campionilor
Program Tele'M Botoşani
Horoscop
Un anume mod de a face sex
Poate că aveţi nevoie de un căţel!
Din preocupările cucernicului părinte
„Jertfa” lui Lucinescu
Cât e de bine să fii prost
MECT va oferi credite bancare studenţilor pentru a-şi definitiva studiile universitare
Înfiinţarea culturilor de toamnă
Funcţionarii publici vor putea fi promovaţi în grad pe bază de examen sau concurs
Se încing spiritele între Primărie şi transportatorii locali
"Luna Sănătăţii" iscă dispute între politicieni
Buhăianu crede că-l poate bate pe Liviu Conţac… cu gura
Flutur gândeşte simplist, zice primarul Ştefan
Primarul Flutur este mulţumit de evoluţia bugetului
Deputatul Buhăianu cere CJ verificarea legalităţii firmelor lui Conţac
Pedeliştii se laudă că graţie lor s-au atras în Botoşani 24 milioane de Euro
Director de şcoală, căruia ASP i-a luat leafa pe mai multe luni
amenzile nu mai au demult rol de prevenire, ci de pedeapsă politică
Virozele şi afecţiunile specifice sezonului rece cer bani mai mulţi de la Casă
Bursa locurilor de muncă a fost cam anemică
La Protecţia Copilului se munceşte fără salariu
Comentariul comentariilor (CCI)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog