Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23361
De la 07 Ianuarie 2003
122909010

Regimul comunist de la Chisinau aplica pe scara larga tortura

  • 24 June 2009, 23:00
„Apogeul aplicării torturii în R. Moldova a fost atins în urma evenimentelor din 7 aprilie", a declarat marţi, 23 iunie, la o conferinţă de presă preşedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova (CHDOM), Ştefan Urâtu, transmite Info Prim Neo, preluata de Romanian Global News.
Membrii CHDOM spun că primesc săptămânal 5-6 petiţii din partea deţinuţilor care se plâng de aplicarea torturii în instituţiile penitenciare.„În ultimii ani situaţia degradează tot mai mult, în special după ce în 2006 a fost modificat Codul de executare, care a permis administraţiei penitenciare o mai mare libertate în privinţa accesului în penitenciare. Acum pentru membrii CHDOM este mai dificil să intre în penitenciare, decât era atunci când penitenciarele erau subordonate ministerului de interne", a spus Ştefan Urâtu.
El a comunicat că există cazuri în care deţinuţii sunt bătuţi pentru că se plâng superiorilor, pentru că cer mâncare sau pen tru că rudele acestora umblă prin instanţe.„Azi avem un caz la Curtea de Apel, în care doi fraţi cu numele Livădari au fost bătuţi cu cruzime, iar mama acestora umbla prin instanţe cerând dreptate pentru ei", a menţionat preşedintele CHDOM.
„Cel mai des tortura este aplicată de către oficialităţi: ofiţeri de urmărire penală, procurori, angajaţi ai Departamentului Instituţii Penitenciare, angajaţi ai SIS, sau la instigarea acestor persoane", a menţionat Teo Cârnaţ, director executiv al CHDOM.
„Persoana torturată este pusă în imposibilitatea de a se apăra, pentru că cel ce aplică tortura are legea în mâna lui, are armament, are protecţia organelor statale. Vorba ceea „corb la corb, ochiul nu-şi scoate", a spus Cârnaţ.
Cu ocazia Zilei internaţionale a ONU de suport a victimelor torturii, marcată la 26 iunie, Comitetul Helsinki organizează săptămâna „Anti-Tortură", care are în program mai multe ac ţiuni, inclusiv flash-moburi.
Preşedintele CHDOM, Ştefan Urâtu candidează la alegerile parlamentare anticipate pe lista Partidului Liberal, ocupând locul 22. La alegerile din 5 aprilie a candidat independent şi nu a depăşit pragul electoral.
(Romania Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


De la centrele de permanenţă la centrele de consultanţă telefonică
Botulism de la o conservă cu pateu de ficat
Banii pentru laptele praf s-au împuţinat îngrijorător de mult
DSP-ul riscă să rămână fără bani de salarii
Romania inchide unele ambasade si consulate
Dupa aproape un secol de absenta, pictorii basarabeni expun la Bucuresti
Agresivitatea secretarei
Presedintele Basescu se va intalni cu elevi romani din regiunea transnistreana
Comunele pot depune proiecte pentru modernizarea localităţii
Românitatea Răsăritean㠖 Biserici rupestre din Basarabia
Exceptarea de la UE la tăierea porcilor de Crăciun şi a mieilor de Paşti
O femeie cu inima de monstru şi-a vândut bebeluşul cu 1 dolar
A uitat lumânarea aprinsă sub pat!
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI JOI 25 iunie
O furtună puternică a afectat două comune botoşănene
Dotări noi pentru deţinuţi vechi
Dorohoienii se declară învinşi de criză
Încă un pas spre dezvoltare!
Expoziţie de icoane la Protopopiat
A intrat cu maşina în tramvai
Deţinuţii şi-au măsurat puterile la skandemberg
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog