Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
2296
De la 07 Ianuarie 2003
123223364
pnl

Renate Weber condamnă atitudinile fasciste ale politicienilor italieni

  • 7 May 2008, 23:00
Europarlamentarul roman Renate Weber a cerut demisia comisarului european pentru Justitie Franco Frattini, din cauza declaratiilor facute de acesta privitoare la modul in care trebuie tratati imigrantii suspectati de infractiuni, declaratii ce incalca atat legile comunitare privind libera circulatie cat si carta drepturilor omului, transmite Romanian Global News. „Franco Frattini si-a permis sa vorbeasca despre suspectii de infractiuni care trebuie arestati imediat, judecati în procedura de urgenta, apoi condamnati si trimisi sa-si execute aceste sentinte de condamnare în tarile lor de origine” a declarat Renate Weber. “Eu sunt extrem de revoltata, pentru ca totusi acesta este omul care îsi permitea – de la înaltimea demnitatii de comisar european – sa ne dea noua lectii si sfaturi despre cum sa reformam noi justitia”, spune la BBC europarlamentarul Renate Weber, membru al grupului liberal în Parlamentul European.
Europarlamentarul roman mai spune ca "minima decenta l-ar obliga pe comisarul Franco Frattini sa demisioneze din aceasta functie in urma declaratiilor din ultimele saptamani". "Vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, aflat intr-un prelungit concediu pre si post electoral, a facut, in ultimele saptamani, in presa din Italia, mai multe declaratii inacceptabile pentru un inalt demnitar al Uniunii Europene al carui mandat este acela de a respecta legislatia europeana si de a proteja drepturile si libertatile cetatenilor europeni".
Pe 23 aprilie 2008, comisarul Frattini a declarat pentru ziarul La Stampa ca Directiva privind libertatea de miscare a cetatenilor europeni in spatiul european este depasita si trebuie revizuita, permitandu-si sa induca in eroare opinia publica afirmand ca Directiva 2004/38/EC “dadea posibilitatea guvernelor nationale … sa stabileasca un prag [minim] al veniturilor si obligatia de a dovedi originea legala a veniturilor”. Ceea ce este un neadevar, singurul lucru mentionat de directiva referindu-se la necesitatea unor resurse suficiente in asa fel incat cetatenii unor state membre al UE, rezidenti in alt stat, sa nu devina o povara pentru sistemul de asistenta sociala al statului gazda, a mai spus Weber. Potrivit acesteia, actualul inca vice-presedinte al Comisiei Europene isi permite sa ignore cu desavarsire prezumtia de nevinovatie prevazuta inclusiv de art. 48 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene afirmand ca “libertatea de circulatie a cetatenilor, care este sacrosanta, nu trebuie sa devina libertatea de circulatie a infractorilor”.
Intr-un interviu ulterior, publicat de Il Giornale pe 28 aprilie 2008 , comisarul pentru Justitie si Afaceri interne s-a referit la cei suspecti a fi comis infractiuni declarand ca “simpla lor expulzare nu este suficienta” si precizand ca “ei trebuie arestati imediat, judecati folosind o procedura de urgenta si apoi expulzati sa-si execute condamnarea in tarile de unde vin”, pentru ca “nu e corect ca infractori straini sa fie gazduiti in inchisorile noastre [italiene]”. Aceste afirmatii sunt ele insele o grava incalcare a art. 47 si 48 din Cartea drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, privind “dreptul la un proces corect” si “dreptul la aparare”, nemaivorbind de incalcarea vadita a prevederilor privind dreptul la proces corect si echitabil prevazut de CEDO si de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Problema va fi ridicata in Parlamentul European
Renate Weber si colegii sai europarlamentari din Partidul National Liberal vor ridica saptamana viitoare in Parlamentul European problema implicatiilor declaratiilor autoritatilor de la Roma, inclusiv a inca actualului comisar european pentru justitie, Franco Fratttini, cu privire la incalcarea grava a drepturilor cetatenilor europeni de origine romana. "Este vorba de nerespectarea legislatiei europene in materia libertatii de miscare in spatiul european, dar si de grava discriminare pe motive etnice pe care au anuntat-o mai multi reprezentanti ai autoritatilor locale, recent alesi, cu privire la intentia de interzicere a incheierii casatoriilor intre cetateni italieni si cei de alta nationalitate", a explicat Renate Weber. Grupul europarlamentarilor PNL va ridica aceste chestiuni nu doar in plenul Parlamentului European, ci va adresa si intrebari Consiliului UE si, respectiv, Comisiei Europene, solicitandu-le celor doua institutii reactii la aceste declaratii care sunt – in opinia europarlamentarei Renate Weber - "vadit in contradictie cu legislatia si spiritul european".(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Javra de poliţist
A poftit la peşte… în perioada de prohibiţie
Program Tele'M Botoşani joi, 8 MAI
Lista PD-L cu candidaţii la Consiliul municipal Botoşani
Accident sau culpă în sabotarea afişajului electoral PD-L?
Limba verde de acasă
La mormântul lui Gojdu
Libretul sanitar în Italia
Oportunitate de a vă califica sau recalifica
S-au cam liniştit apele la preşedinţia judeţului
Ioan Rotundu
Apel pentru o campanie civilizată
Văzându-se destituit, Monacu acuză
Nemulţumiri aşteptate
Patru manageri de spitale au semnat contractul cu CJAS.
Serele vor fi desfiinţate
Buchet de manifestări în cinstea Zilei Europei
Marcela Lozneanu îşi face mea culpa
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog