Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Ultima oră
Mondene
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10563
De la 07 Ianuarie 2003
123231631
pnl

Românul şi judecata istoriei

  • 10 July 2009, 23:00
Pe vremea vechilor noştri înaintaşi, tot ne-am obişnuit a invoca JUDECATA ISTORIEI. În numele ei a văzut moartea şi numeroşi voievozi, conducători de mari mişcări sociale, ca şi un Ştefan Foriş, Lucreţiu Pătrăşcanu, mari lideri PCR, ca şi mareşalul Ion Antonescu, conducătorul Statului, ca şi, mai recent, ’ Nea Nicu şi soţia lui, academician, şi câţi or mai fi fost.
Nimeni, în genere, nu-şi asumă pe cont propriu responsabilitatea, ci motivează senin şi simplu: JUDECATA ISTORIEI. Este simplu, este uşor de dedus, totul aducând a scuză, cu greu acceptată ca atare, dând frâu liber mistificării cu bătaie lungă şi greu de reparat cândva. Ce, parcă, în decembrie 1989 se ştie cine a tras în noi? S-a vrut să se ştie? Ulterior, se ştie cine i-a chemat pe vajnicii noştri mineri în Capitală? De preferat, s-a văzut, este ca poporul să înţeleagă că se bâjbâie, că se lucrează la limpezirea problemelor, că nu este simplu, că este de durată, care poate ţine până la ştiutele calende.
JUDECATA ISTORIEI a devenit o acoperire ermetică pentru cei răspunzători de faptele lor şi care, cu toată autoritatea terminologică, rămâne o vorbă deşartă, goală. Gândul ne duce la vremea când Roller, alt mare academician, ne scrie, tranşant şi de necontestat, Istoria Românilor. Măcar aşa s-o învăţăm şi s-o ştim şi noi. Şi, din păcate, foarte mulţi au învăţat-o, chiar pe de rost, încât şi astăzi, când au de-a face cu o problemă istorică delicată, îţi vorbesc în lumina ei. Halal însuşire de cunoştinţe!
Aceeaşi români de viţă veche, cum se zice, ştiu poate şi mai bine istoria PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice). Mai zicem odată: Aşa ne trebuie!
JUDECATA ISTORIEI sună găunos, aidoma unei sintagme deformate, de paradă, falsă, acoperitoare de orori, golită de conţinut şi sens, de adevăr, o expresie ieftină şi extrem de periculoasă. În numele ei, mâine-poimâine, te poţi trezi eliminat ca naţiune, ca popor. Se adună câţiva indivizi, la orice masă şi o pun de JUDECATA POPORULUI. Ca o joacă de copii, ca de-a v-aţi ascunselea. Chipurile, se jură cu mâna pe Biblie, întru neîntinare, credinţă şi adevăr. Adevărul care convine, adevărul care nu există. Criminali şi victime, faţă-n faţă şi cot în cot. De-a valma. Cui prodest?
De suprafaţă, unii se declară satisfăcuţi, prin sondaje, ignorând dreapta cauză şi judecată, întru făurirea binelui personal, întru asigurarea longevităţii minciunii şi strâmbătăţii, aşteptând cu fruntea lor sus cât mai multe decoraţii care să le atârne în piept. Tupeul îi fac să meargă înainte, nepăsarea, să nu le fie rău şi frică. Doar românul onest mai poate crede, după consumarea JUDECĂŢII ISTORIEI, în Sfânta JUDECATĂ DE APOI. (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Avertizari hidro destinate Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta
Din cauza crizei, Titi Aur nu vine la Botoşani
Liviu Câmpanu, un cadavru politic
cel puţin aşa-l vede primarul Flutur
Vin vremuri grele pentru asistenţii maternali
Măsuri severe la examenul de titularizare
Diferenţă de 6,5 puncte în plus la teza de Bac recorectată
cazul poate fi unic pe ţară
PROGRAM TELE'M BOTOŞANI SÂMBĂTĂ- 11 iulie
Şeful DADR este supăra că primarii nu fac agricultură
2 milioane de Euro pentru Spitalul de Recuperare
Ministrul Blaga vine joi la Botoşani
Fă o poză!
surprinde în imagini ignoranţa care distruge mediul înconjurîtor!
Îndemnul propagandei lui Vladimir Voronin la crimă : „Gâtuiţi-i pe români!”
Sluga regimului Voronin sau de ce va fi judecat Papuc pentru instigare la omor
“Puternica” armată rusă s-a făcut de râs în războiul din Georgia!
şi-a doborât propriile avioane
De ce s-a temut Putin de Obama?
şi de cine ar trebui să le fie acum frică moldovenilor?
Cristina Aida Pavel- povestea unei creatoare de modă românce din Canada
„Ziua Statisticianului 2009”
Vin ploile…după un nou week-end canicular
Cel mult 10 tone „pe cap” de autovehicul pe străzile din Flămânzi
Operaţii de rutină: igienizări, decolmatări…
Jurnalista care a acuzat ONU de bioterorism pe tema gripei porcine, concediată mişeleşte
O nouă boacănă a secretarei Florica
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog