Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20823
De la 07 Ianuarie 2003
122906472

Urgentarea măsurilor de reabilitare a zonelor afectate de inundaţii

  • 5 July 2010, 23:00
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani s-a întrunit ieri, 5 iulie 2010, pentru a adopta noi măsuri în vederea restabilirii, într-un termen cât mai scurt, a zonelor afectate de inundaţii şi a evalua stadiul executării acţiunilor stabilite în şedintele anterioare.
Şedinţa, condusă gen. de brigadă Vasile Şomlea, s-a desfăşutat în sala teatrului a Liceul „Grigore Ghica” Dorohoi.
Asigurarea utilităţilor în tabăra de sinistraţi, respectiv alimentarea cu apă, instalarea toaletelor ecologice, a fost unul dintre punctele pe ordinea de zi. Locaţia a fost alimentată cu energie electrică încă de duminică, 4 iulie. Locuinţele modulare se vor distribui, în prima fază, persoanelor ale căror locuinţe s-au prăbuşit sau nu mai pot fi locuite. Sinistraţii a căror case au nevoie de reparaţii vor fi cazaţi temporar la instituţiile publice, respectiv Seminarul Teologic, Spitalul Orăşenesc şi Şcoala Specială.
Intensificarea acţiunilor de îndepărtare a efectelor inundaţiilor constituie de asemenea o prioritate în aceste zile. Pe lângă forţele Ministerului Administraţiei şi Internelor, ale Ministerului Apărării Naţionale, voluntarii serviciilor pentru situaţii de urgenţă, voluntari ai E-ON Moldova, care acţionează în zonă încă din data de 29 iunie, se impune mobilizarea cetăţenilor pentru îndepărtarea evacuarea bunurilor din locuinţe, a apei, degajarea elementelor de construcţii în cazul locuinţelor prăbuşite şi dmolarea celor care prezintă risc de prăbuşire.
Pentru a transporta molozul şi celelalte bunuri distruse de ape s-a făcut un apel către societăţile şi autorităţile publice care dispun de autocamioane. Duminică, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţ㠄Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au asanat 238 fântâni, 77 beciuri, 4 fose şi 13 curţi şi grădini.
Nu au fost scăpate din vedere nici aspectele legate de vaccinarea populaţiei, dezinfecţia şi dezinsecţia locuinţelor şi a fântânilor, asigurarea asistenţei medicale a sinistraţilor care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, asigurarea unui stoc de medicamente pentru acordarea primului ajutor. Până în prezent, echipele mobile ale Direcţiei de Sănătate Botoşani au monitorizat starea de sănătate a sinistraţilor, au făcut demersuri la Colegiul Farmaciştilor Botoşani pentru realizarea unui stoc de medicamente, a vaccinat antitetanic persoanele şi cadrele MAI şi MapN, voluntarii, care au lucrat în zona afectată, a dezinfectat 54 de fântâni. Zilnic se realizează analiza apei potabile din reţeaua oraşului. Oamenii au fost sfătuiţi să nu folosească pentru consum propriu apa din fântâni.
În cadrul şedinţei s-a discutat şi stadiul expertizării locuinţelor. Potrivit reprezentaţilor din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii 48 de case sunt prăbuşite, alte 291 sunt în pericol de prăbuşire iar 551 au suferit avarii. S-a realizat şi expertizarea podurilor de peste râul Buhai, unde circulaţia este restricţionată parţial în continare, şi peste râul Jijia.
S-a dispus deplasarea în zonă a psihologilor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră şi de la Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului pentru consilierea persoanelor afectate.
Pentru revizia aparaturii electrocasnice se vor deplasa în zonă specialişti.
Gen. de brigadă Vasile Şomlea a solicitat vigilenţă în distribuirea ajutoarelor şi a mesei calde, în aşa fel încât fiecare persoană sinistrată să beneficieze de acestea.
În sprijinul persoanelor afectate de inundaţii au venit peste 40 de voluntari din cadrul Grupului E-ON, care participă la înlăturarea efectelor inundaţiilor alături de reprezentanţii MAI şi MApN. Pe lângă forţa de muncă aceştia au adus 500 de saltele. În cursul zilei de mâine vor ajunge în teritoriu şi produse de curăţătorie, donate de Grupul E-ON.
O parte din cadrele didactice din judeţ s-au oferit voluntar pentru a distribui hrana caldă preparată la Spitalul municipal Dorohoi, Seminarul Teologic şi Fundaţia Sarepta.
Membrii CJSU Botoşani se vor întâlni într-o nouă şedinţă marţi seară.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cei din Dorohoi îşi merită soarta!
Ioan Rotundu
Horoscop
Bancul zilei: Regele şi mirosul de ceapă
Programul Tv SOMAX, marţi, 6 iulie
Ticăloşia lui Dan Voiculescu
Barcelona ar putea taxa turiştii cu 1.25 dolari pe zi
Economia României se va comprima cu 1,5-2% in acest an
Din nou despre inflaţie
Cine a cumpărat euro cu 4.4 lei?
Costurile întreţinerii familiei regale au fost de 38.2 milioane de lire in anul fiscal trecut
Rompetrol a ieftinit carburanţii cu până la nouă bani/litru
La Dorohoi, Băsescu a anunţat că nu vor mai fi acordate ajutoare pentru sinistraţi
Românii îmbogăţesc patronii de magazine din Bulgaria
Tinerii români din Montreal, aşteptaţi la o petrecere tematică in Laval
Valeriu Saharneanu: La un final de ciclu: ce urmează?
Constantin Tănase: Balada comunistului şchiop
Peste 100 de sinistraţi s-au mutat în locuinţele modulare
Lucrări pentru prevenirea altor inundaţii în zona podului Buhai
La Primăria Botoşani angajaţii au motive de bucurie
nimeni nu va rămâne fără loc de muncă
PDL Botoşani va ajuta la construirea caselor persoanelor sinistrate
CLM Botoşani a aprobat delegarea gestiunii către Modern Calor
Cătălin Flutur a e evitat cu abilitate capcana lui Ţâbuleac
Bucurie pentru dărăbăneni: apă la robinete
Avariile pe bandă rulantă lasă municipiul Botoşani fără apă
Au furat de la sinistraţi
E.ON ajută sinistraţii din Dorohoi
Nu că li s-au tăiat lefurile sunt indignaţi, ci pentru că au fost jigniţi
Director fără competenţe de funcţie
Bac dezastruos. Ori elevii sunt proşti, ori profesorii incompetenţi
Record de contestaţii la bacalaureat
Record de contestaţii la bacalaureat
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog