Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17945
De la 07 Ianuarie 2003
123239013
pnl

Averea consilierului judeţean Achiţei are multe necunoscute

  • 20 September 2007, 23:00
Cristian Vasile Achiţei este consilier judeţean din partea Partidului Democrat, partid la care deţine funcţia de vicepreşedinte. În ultima perioadă, ca mai toţi politicienii care simt apropierea alegerilor, şi Achiţei şi-a îndesit declaraţiile publice, lansând săgeţi otrăvite când spre PSD-ul lui Conţac, când spre edilii municipiului Botoşani. Achiţei face politică de mai mulţi ani, dar până acum nu s-a manifestat virulent. De când din interiorul PD-ului s-a lansat ideea că Achiţei va fi următorul preşedinte al Consiliului Judeţean, după Conţac, tăcutul consilier a devenit activ şi combate într-un stil bătăios.
Când te manifeşti ca persoană publică şi emiţi pretenţii de a deveni stăpân pe soarta sau destinul unui întreg judeţ, trebuie să ai şi calităţi pe măsură, trebuie să convingi electoratul că potenţialul tău intelectual, profesional şi politic sunt garanţii incontestabile că meriţi locul spre care aspiri. Pornind de la aceste consideraţii, poate de ordin general, am încercat să aflăm mai multe despre persoana Achiţei şi familia sa.
Un început de drum în investigaţiile noastre au fost declaraţiile sale de avere. Criatian Achiţei este de profesie inginer şi deţine funcţia de inspector de specialitate gr. II în cadrul Inspectoratului Judeţean de Construcţii Botoşani. Declaraţia s-a de avere la această instituţie provine din 5 august 2005 şi n-a mai fost actualizată. Potrivit acestei declaraţii, la 31 decembrie 2004 Achiţei deţinea, împreună cu soţia, un apartament în suprafaţă 64 mp. Ca bani, 1200 lei depozit bancar şi 31.700 lei în fonduri de investiţii. Mai era acţionar la societatea DACO SRL Botoşani, cu 30% din acţiuni, evaluate la 60 lei. Veniturile anului 2004 s-au situat la suma de 23.400 lei, salariul de la Inspecţia în Construcţii, iar soţia, ca economist la Direcţia Agricolă a realizat 9.400 lei. Achiţei, în calitate de consilier a mai câştigat 4.800 lei iar soţia, ca cenzor la Eltrans încă 630 lei. Câştigul declarat al anului 2004 al familiei Achiţei a fost de 38.230 lei. Nu avem declarate date despre veniturile lui Cristian Achiţei în calitate de membru AGA la societatea Apa Grup SA, subordonată Consiliului Judeţean Botoşani.
Pentru anul 2005 nu avem elemente, Achiţei nedepunând declaraţia de avere. Avem, în schimb, date despre veniturile anului 2006. În anul 2006 deja averea familiei creşte simţitor. În Mihălăşeni cumpără 1,6 ha teren cu 1.500 lei, iar în Botoşani 54 mp cu 10.000 lei. Pe lângă vechiul apartament se mai achiziţionează un spaţiu comercial, pe Vârnav, în suprafaţă de 34 mp, la preţul de 35.000 lei. Veniturile lui Achiţei de la Inspecţia în Construcţii însumează 32.000 lei, iar soţia, care între timp este promovată din economist în funcţia de director adjunct al Direcţiei Agricole, a încasat din venituri salariale suma 44.300 lei.
Pe seama funcţiei de consilier judeţean Achiţei mai încasează 6000 lei, iar de la Apa Grup, ca membru al comisiei de licitaţie suma de 1.460 lei. Familia mai angajează şi un credit de la BRD în sumă de 110.000 lei. Îşi menţine acţiunile la societatea DACO SRL, evaluate tot la 60 lei. Depozitele din conturile bancare n-au suferit modificări substanţiale, suma deţinută fiind aproximativ aceeaşi, cu puţin peste 30.000 lei.
Ce concluzii putem desprinde din această abundenţă de date financiare? Mai întâi că, faţă de anul 2004, în anul 2006 averea familiei a crescut atât în bunuri imobiliare cât şi în câştiguri financiare. Cu toate acestea, angajează un credit în sumă de 110.000 lei, care nu se regăseşte în cheltuielile declarate şi achiziţiile imobiliare făcute şi nici în depozitele bancare. Putem presupune că familia ori a achiziţionat un bun pe care din diverse motive nu l-a declarat, ori construieşte un imobil asupra căruia nu vrea să atragă atenţia.
Nici banii câştigaţi de ambii soţi din salarii şi câştigurile adiacente nu se regăsesc în întregimea lor în cheltuieli sau în creşterea depozitelor bancare, totul fiind o nebuloasă. Putem specula orice, de la evaziunea fiscală faţă de stat, lucru ce-l practicăm majoritatea dintre noi, până la investiţii ferite de ochii lumii din motive întemeiate.
Se ştie că inginerul Achiţei practică şi activităţi legate de derularea programelor SAPARD, în special la drumuri. Nu câştigă nimic din munca prestată, sau munceşte voluntar? Ultima sa declaraţie la CJ este datată ianuarie 2007, deci relativ recentă. Nu face referire la venituri din activităţi extra-serviciu, altele decât cele menţionate.
Curioasă este şi declaraţia sa ca acţionar la societatea DACO SRL. Această societate, înfiinţată cu actualul deputat PD Radu Drăguş, deci şeful său politic, a stârnit multe controverse, intrând în atenţia Parchetului, care a efectuat investigaţii ce au fost suspendate imediat ce Drăguş a ieşit deputat. Ieri, contactat în Italia, Radu Drăguş a declarat „Această societate este desfiinţată din 2004. Nu s-a mai depus bilanţ contabil, declaraţii fiscale, nu s-a majorat capitalul social la nivelul celui cerut de lege”. Dacă-i aşa, cum se explică de către Achiţei că în 2006 încă era acţionarul societăţii cu 30% din acţiuni? O fi această societate folosită pentru nişte activităţi neevidenţiate contabil? Iarăşi putem specula orice.
Să mai atragem atenţia supra faptului că în 2004 soţia sa deţinea la Direcţia Agricolă funcţia de economist, dar în 2006 este deja promovată director adj. Politic se leagă această promovare, mai ales că directorul general este tot un membru PD, mă refer la Mihai Pavel. Însă cel mai interesat rămâne faptul sau împrejurarea prin care soţia lui Achiţei a ajuns cenzor la Eltrans. Or fi încurcate căile Domnului, dar ale politicului sunt şi mai şi. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Furtună se vede la braţ cu Câmpanu
Preşedintele Conţac se bucură pentru receptivitatea ministerială
Consilierul Grigoraş vrea mai mulţi bani la dispoziţia CJ
Au pus bazele combaterii traficului de persoane
Simpozion cultural la Memorialul Ipoteşti
A început recepţia şcolilor reabilitate
Politica amenzilor nu pare să dea rezultate fără încasarea lor
Urban Serv vine în sprijinul primăriei
Ajutoarele au ajuns la Tecuci
Cooperare culturală transfrontalieră
Cristian Tabără i-a întîlnit pe eroii adîncurilor
A ieşit pe-a lui Oprişanu, au sosit banii pentru sănătate
Medicul Saradan vrea introdusă consilierea prenupţială
Cuprins de mărinimie, IŞJ a dat calificativ maxim la toţi directorii
N-au dreptate
Ioan Rotundu
Prea mulţi copii în grădiniţe şi clasa I-a
Profesorii pensionari sunt readuşi la catedră
Se numără funcţionarii publici
În Parlament
Horoscop
Se deplasează gratuit, dacă-l chemi
Program TELE'M Botoşani, vineri, 21 septembrie
Condoleanţe
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog