Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3682
De la 07 Ianuarie 2003
123271238
pnl

Botoşani: Botoşăneni implicaţi în actul Unirii Principatelor. Legendă şi adevăr

  • Ioan Rotundu
  • 22 January 2016, 23:00
Relatările de mai jos îşi au ca izvor, pe lângă cele citite de către fiecare dintre noi în cărţile de istorie scrise de istorici celebri precum Nicolae Iorga, şi informaţiile adunate de-a lungul anilor în urma discuţiilor directe şi repetate purtate cu regretatul istoric şi prof. Ionel Bejenaru, prof univ dr. George Muntean care şi-a început cariera universitară cărând geanta marelui George Călinescu, cu istoricul-jurist Horia Nistorescu Bălceşti, toţi trei masoni de rang înalt.
Discuţiile au fost diverse dar fiind vorba despre momentele principale ale istoriei francmasoneriei în România, inevitabil am discutat mult şi despre implicaţiile unor personalităţi botoşănene de prim rang în realizarea Unirii Principatelor Române, eveniment consemnat de istorie ca fiind ziua de 24 Ianuarie 1859.
În consemnările de faţă am să aduc în atenţia cititorilor două astfel de personalităţi botoşănene care au avut roluri diferite în actul Unirii.
Despre colonelul Nicolae Pisoschi au rămas consemnate multe evenimente la care a participat şi jucat un rol important. Dar două sunt cruciale. În noaptea de 3-4 ianuarie 1859 colonelul Pisoschi a fost eroul principal al acelei întruniri a unioniştilor de la sala Elegant din Iaşi. Se spune că Nicolae Pisoschi şi cu Rosetti, fratele Elenei, soţia lui Cuza, l-au luat pe sus de acasă pe Cuza şi l-au dus la întrunire. Se spune că la acea întrunire colonelul Pisoschi (n-am citit consemnat aşa ceva în vreun document sau scriere istorică) s-a aşezat în uşa sălii, a scos pistolul şi le-a spus celor de faţă că dacă Cuza nu va fi ales domnitor, nimeni nu va ieşi viu din sală. Masonii susţin că acesta-şi un adevăr, alţii cred că este doar o legendă.
Nu s-au găsit documente care să ateste că Pisoschi ar fi fost mason dar este cert că majoritatea unioniştilor de la sala Elegant, inclusiv Cuza, aparţineau Masoneriei şi că alegerea lui Cuza ca Domnitor al Moldovei a fost un act cu o puternică conotaţie masonică.
Ciudat, cel care l-a ales pe Cuza domnitor folosind ameninţarea cu pistolul a fost şi cel care în noaptea de 11 ianuarie 1866. În calitate de şef al Gărzii Domneşti, colonelul Pisoschi a permis celor din monstruoasa coaliţie să pătrundă în locuinţa lui Cuza, să-l ridice şi să-l ducă la Palatul Cotroceni unde i s-a cerut să semneze cererea de abdicare.
Ultimii ani din viaţă colonelul Pisoschi i-a petrecut la Botoşani, în locuinţa sa care s-a aflat la intersecţia bulevardului Eminescu cu Pietonalul Unirii. Era un bătrânel simpatic, cu barba albă, care obişnuia să se plimbe cu mâinile la spate prin Parcul Vârnav, acum Eminescu. Este înmormântat în cimitirul Pacea.
Al doilea personaj este un vlăstar al vechii spiţe de boieri moldoveni Balş. Teodor Balş, membru al renumitei familii de boieri, s-a năsut în august 1805. Viaţa sa a fost una zbuciumată atât ca om politic cât şi particulară. În tinereţe a fost un simpatizant al Eteriei, deşi această organizaţie grecească a avut mai mică prezenţă în zona Moldovei, Ipsilanti, conducătorul mişcării eteriste fiind un apropiat al lui Tudor Vladimirescu.
Teodor Balş a trecut prin mai multe dregătorii boiereşti şi oferite de domnitorul Moldovei iar spre apusul vieţii avea să ocupe cea mai înaltă funcţie în Principatul Moldovei, după domnitor, cea de caimacan, adică de locţiitor domnesc. A murit subit la 1 martie 1857, fiind urmat în funcţia de caimacan de către Nicolae Vogoridi. Balş şi Vogoridi au fost doi duşmani înverşunaţi ai Unirii şi au făcut tot ce ler-a stat în putinţă să compromită actul Unirii.
Despre viaţa privată a lui Teodor Balş nu avem cuvinte frumoase. A fost atras de băutură, femei şi jocurile de noroc. Dealtfel, moşia sa de la Flămânzi a pierdut-o la un joc de noroc. În conacul său de la Flămânzi a funcţionat o vreme primăria localităţii. În schimb, cu toate păcatele sale lumeşti, Teodor Balş a fost un bun creştin şi a ctitorit la Flămânzi două biserici care sunt şi astăzi mândria oraşului şi care sunt declarate monument istoric.
Dacă spuneam că majoritatea unioniştilor au fost masoni, iată că şi Teodor Balş, duşman înverşunat al Unirii, era tot mason. El a intrat în Masonerie la o lojă din Iaşi, la vârsta de 25 de ani fiind deja venerabil al lojii, adică la 1830.
Despre viaţa furtunoasă a boierului Balş a scris jurnalistul Gabi Gomboş în cartea „Familii de boieri din ţinutul Flămânzi”, apărută în două volume la Editura AXA Botoşani, anul 011.
Nu pot să nu-l strecor aici şi pe Scarlat Vârnav. Boierul devenit călugărul Sofronie, intrat în Masonerie în Franţa, care s-a întors pe meleagurile dorohoiene şi care îmbrăcat în costum naţional şi însoţit de un grup de rapsozi populari umbla prin satele judeţului şi striga ţăranilor, referitor la anunţata intenţie de Unire, că„Popa Vârnav zice, DA!”
Iată, dar, că înfăptuirea actului Unirii Principatelor Române a fost şi u prilej istoric de afirmare a marilor personalităţi botoşănene, de manifestare a patriotismului naţional, de dragoste pentru ţară şi popor. Ştiu că prof. Ionel Bejenaru lucra la o carte documentară prin care să pună în valoare contribuţia botoşănenilor la organizarea revoluţiei de la 1848 şi la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Lucrarea n-a mai apucat să vadă lumina tiparului pentru că profesorul s-a stins din viaţă pe neaşteptate. Păcat!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ăn drum spre conferinţa antialcool
Reţeta zilei: Gulaş austriac
Horoscopul zilei de 23.01.2016
Basmele, mult mai vechi decat se credea: Unele dintre ele dateaza din Epoca Bronzului
Andrei Nastase, liderul Platformei DA din Moldova, il ataca pe Traian Basescu:
O noua incercare de manipulare
Scena halucinanta in Idaho: Au fumat "iarba" si li s-a parut ca masina in care aveau 9 kg de marijuana este inconjurata de politisti,
Washington Post: Cel mai puternic oras din lume nu face fata la doi centimetri de zapada
Este o rusine nationala
Prognoza meteo pentru februarie-aprilie
Prognoza meteo pentru weekend
Stare de asediu in Tunisia, dupa ce o miscare de contestare impotriva saraciei risca sa se extinda
Rasturnare masiva de situatie in relatia Moscova-Damasc
Putin a trimis un general GRU sa-i spuna lui al-Assad sa se dea la o parte - Financial Times / Kremlinul neaga
Internetul si retelele sociale sunt un dar de la Dumnezeu ce implica multa responsabilitate - Papa Francisc
Banca nationala a Danemarcei a angajat-o pe vecina guvernatorului pe un salariu mai mare decat al premierului
Vladimir Putin a discutat azi "detaliat" despre Moldova si "situatia politica grava in continua escaladare" cu Consiliul de Securitate al Rusiei
Lumea lu' Rotundu: Inundaţia
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 22.01.2016
Mica Unire sărbătorită la Rădăuţi-Prut şi Miorcani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog