Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
977
De la 07 Ianuarie 2003
123197280
pnl

Codul penal, modificat în Comisia Iordache:

  • Scad fracțiile de pedeapsă pentru liberarea condiționată; s-a eliminat o parte din definiția funcționarului public / Nu se mai face confiscare extinsă pentru spălare de bani și grup infracțional organizat
  • 28 June 2018, 23:00
Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a adoptat joi o parte dintre modificările propuse la Codul Penal, iar luni va continua, planul fiind ca Senatul să dea un vot în plen marți. Modificările vizează scăderea fracțiilor necesare pentru a beneficia de liberarea condiționată, confiscarea extinsă, definiția funcționarului public sau reucerea teremnului de prescripție. Cel mai așteptat articol, cel privind abuzul în serviciu, va fi tranșat luni. Iordache a refuzat să facă publică varianta concretă pe care o susține PSD, în timp ce Ministerul Justiției a transmis o propunere cu prag echivalent cu valoarea salariului minim pe economie, adică 1900 lei brut.
Această propunere nu a fost transmisă în format fizic sau electronic membrilor comisiei, iar Florin Iordache nu a declarat că PSD o va susține.
În ședința de joi, cei de la PSD-ALDE și UDMR au adoptat fie amendamente însuțite de la CSM, fie articolele din forma inițială a legii, iar cei de la USR și PNL s-au opus aproape la fiecare vot.
Principalele modificări votate de parlamentarii PSD-ALDE-UDMR joi:
* Sporul de pedeapsă la concursul de infracțiuni poate fi de maxim 3 ani adăugat la pedeapsa cea mai grea; în prezent, acesta este calculat ca o treime din totalul celorlalte pedepse, care se adaugă la pedepsa cea mai grea (art. 39)
* Pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei se supendă și pedepsele accesorii, precum interzicerea de a ocupa o funcție publică (art. 65)
* Achitarea integrală a prejudiciului în cazul unei serii întregi de infracțiuni, printre care și cele de corupție sau asimilate celor de coruție, vor constitui circumstanță atenuantă. În prezent, acestea sunt exceptate. Vor fi în continuare exceptate următoarele infracțiuni: tâlhărie, piraterie, furt calificat, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice. (art. 75)
* S-au redus fracțiile impuse pentru liberarea condiționată (art. 100), printre modificări:
- Pentru pedeapsa cu închisoarea mai mică de 10 ani se poate aplica liberarea condiționată dacă s-a executat jumătate din pedeapsă în loc de două treimi cum este în prezent.
- Pentru condamnații care au peste 60 de ani se impune executarea a doar o treime din pedeapsă, față de jumătate din ea cum este în prezent, în cazul pedepselor mai mici de 10 ani.
* Confiscarea extinsă nu se mai supune pentru cazul infracțiunilor spălării de bani și constituirii de grup infracțional organizat (art. 112^1)
* A fost scăzut termenul de prescripție pentru pedepsele între 10 și 20 de ani - va fi de 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani. În prezent există două termene diferite: 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani. (art. 154)
* Prescripţia înlătură răspunderea penală oricâte întreruperi ar interveni, dacă termenul de prescripţie prevăzut în art. 154 este depăşit cu încă jumătate (art. 155)
* S-a eliminat o categorie întreagă din definiția funcționarului public - s-a abrogat alineatul 2 (art. 175). Ce prevedea: "este considerat funcţionar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu de interes public pentru care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public."
* Obligativitatea aplicării deciziilor Curții Constituționale ca lege penală mai favorabilă (art. 173)
* Fostul soț este considerat membru de familie, alături de soț, fără a se preciza un termen de desfacere a căsătoriei. (art. 177)
Abuzul în serviciu Fostul ministru al Justiției, autorul OUG 13 prin care se impunea un prag valoric de 200.000 lei, nu a făcut publice variantele concrete de modificare propuse pentru abuzul în serviciu pe care le susține PSD. Există însă o centralizare a amendamentele venite până acum pentru acest articol, unele aparținând unor deputați PSD, în nume personal.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop zilnic 29.06.2018
Bancul zilei: Fiţa şi ospătarul
Șerban Nicolae, despre apelul semnat de cele 12 țări partenere:
"Nu ştiu cine sunt aceşti reprezentanţi și nu știu care le este statutul ca să putem dialoga"
Fostul șef al Poliției Române a revenit la Direcția Generală Anticorupție,
deși este urmărit penal pentru trafic de influență
Românii, ultimii în UE la locuințe cu baie, duș sau toaletă cu apă.
Cum stau vecinii bulgari și unguri
Valabilitatea cardului de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani
Constantin Niță, fost ministru al energiei, a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.
Decizia este definitivă
MAE răspunde avertismentului ambasadelor:
”Amendarea legilor penale este atributul Parlamentului / Lupta împotriva corupţiei face parte din priorităţile asumate prin programul de guvernare”
Au apărut detalii despre negocierile dintre Nike şi Halep
: "A riscat foarte mult! Ştiţi ce le-a zis?"
Iohannis, despre avertismentul ambasadelor:
Sper să se audă și la PSD / Sunt lucruri pe care românii le spun de multă vreme
Guvernul a aprobat înființarea unei autorități pentru formare profesională în sistem dual
Tăriceanu, după întâlnirea cu Timmermans:
"România s-a înscris într-un maraton și de fiecare dată când s-a apropiat de linia de final s-au schimbat regulile. MCV-ul să fie ridicat"
DIICOT a început urmărirea penală in rem în cazul plângerii împotriva premierului Dăncilă
Avertisment dur: Statele Unite, Franța, Germania și alte 9 țări occidentale cer României să evite schimbările legislative
care ar slăbi statul de drept sau lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei
Președintele Comisiei de la Veneția:
„Nimeni nu ne-a solicitat o analiză pe Codurile Penale” / „Cei care sunt la putere vor să schimbe legile pentru că nu sunt satisfăcuți de deciziile justiției”
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog