Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
881
De la 07 Ianuarie 2003
123197184
pnl
Editorial

Ziua drapelului, zi îndoliată

  • Ioan Rotundu
  • 26 June 2011, 23:00
Potrivit cadrului legislativ adoptat prin Legea 96/20 mai 1998, ziua de 26 iunie este considerată zi de sărbătoare naţională, pentru că această zi este declarat㠄Ziua drapelului”. Tot prin legea respectivă, autorităţile publice ale statului sunt obligate să organizeze manifestări publice cu caracter cultural-educativ, cu caracter evocator şi ştiinţific totodată, care să pună în evidenţă aspectul istoric al drapelului naţional şi rolul acestuia în existenţa naţiunii române.
Din păcate, duminică, 26 iunie, nici o autoritate publică botoşăneană n-a considerat să acorde respect Zilei drapelului naţional şi să organizeze vreo manifestare publică. Prefectura Botoşani, ca instituţie ce reprezintă Guvernul României la nivel de judeţ n-a dat nici un semn public că ar fi interesată de această sărbătoare. Prefectul Roman a plecat în concediu, dar putea să delege pe cineva să se ocupe de această Zi pentru că nu este una oricare.
Preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac, cel care vrea ca botoşănenii să-i înnoiască mandatul pentru încă patru ani, de asemenea n-a schiţat vreun gest public. Deşi funcţia sa este considerată tot atât de importantă ca şi a prefectului.
La Primăria Botoşani n-avea cine să se ocupe. Primarul Flutur a avut nuntă cu băiatul, iar cei doi viceprimari au fost ocupaţi cu alegerea costumului de invitat şi a ţinutei vestimentare pentru neveste.
Ca de fiecare dată, când avem de sărbătorit simboluri naţionale cu caracter istoric, greul cade pe capul Armatei. Şi de această dată, la Garnizoana Botoşani, s-a organizat o mică festivitate dedicată cinstirii drapelului naţional. Cum din partea autorităţilor publice n-a prea avut cine participa, sărbătoarea a fost una cazonă, ce-i drept, dominată
de simţăminte patriotice. S-a mai semnalat, duminică dimineaţa, un grup de femei şi tineri liberali care au defilat cu steaguri în mâini. O defilare anemică, fără un impact major, dar gestul celor din PNL trebuie apreciat şi chiar lăudat.
În ce-i priveşte pe cei nouă parlamentari, nici unul n-a considerat că ar fi în obligaţia sa de ales al comunităţii să aibă vreo reacţie publică dedicată Zilei drapelului. Motivaţia că în zona Casei Sindicatului se lucrează şi nu s-a putut organiza o manifestaţie publică nu ţine. În faţa sediului Poliţiei Botoşani, de pe Bulevardul Eminescu, se află statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, revoluţionar de frunte al Moldovei la 1949, anul naşterii tricolorului.
Cred că o manifestaţie publică, cu o mică defilare militară şi cântări cu fanfara militară sau chiar civilă s-ar fi potrivit a fi organizate în acest spaţiu. Mai ales că totul s-ar fi desfăşurat în apropierea parcului Eminescu, altă locaţie potrivită pentru a cânta fanfara şi a le aminti botoşănenilor că este sărbătorită Ziua drapelului.
Politicienii noştri, când vine vorba de a se căţăra pe treptele înalte ale puterii, ne promit marea cu sarea, dar când vine timpul de a ne demonstra cât sunt de devotaţi ţării, lipsesc cu desăvârşire.
Cred că eticheta pusă de preşedintele Traian Băsescu că avem o clasă politică ticăloşită, cu el în frunte, este prea blândă. Nu sunt numai ticăloşi, sunt şi trădători. Ieri, 26 iunie, drapelul ţării a fluturat îndoliat de faptul că ticăloşii noştri politici pregătesc terenul apariţiei Ţinutului Secuiesc, loc unde drapelul nostru nu mai flutură demult timp.
Dar asupra acestui aspect voi veni cu un alt comentariu. Avem fel de fel de secături parlamentare care propun fel de fel de sărbători naţionale, în special religioase, pentru ca românii să fie liberi. Nimeni însă nu s-a gândit ca Ziua Drapelului să fie sărbătorită de întreg poporul român, motiv ca această zi să fie declarată nelucrătoare. Părerea mea!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dragoste… cu repetiţie
Anul şcolar ar putea să înceapă la 1 septembrie
Numărul utilizatorilor de internet in România au ajuns la la 7,8 milioane
Preşedintele Băsescu are mare nevoie de o lecţie despre Holocaustul din România
China este pregatită să acorde un credit de un miliard de euro Ungariei şi să cumpere obligaţiuni
Nu vă recomand să treceţi în opoziţie. PNL alimentează atmosfera antimaghiară
Caricatura zilei
Tocăniţă de răbdări prăjite… la Blaj
Doctori, da’ mulţi!
Ioan Rotundu
Ponta susţine că l-a văzut pe Băsescu căutîndu-şi sticla
România are toate ingredientele pentru a deveni o destinaţie turistică importantă
China a eliberat doi dintre cei mai cunoscuţi disidenţi
ANAF continuă să-i hărţuiască fiscal pe artişti
Ieşirea unei ţări din zona euro este "probabil inevitabilă"
Victor Ponta e un asset pentru PDL
Două botoşănence la „Mamaia Copiilor”
Iavorenciuc vrea spectacol cu biciclişti
Sanatoriul Guranda va deveni istorie
Matrapazlâcurile lui Dînilă vor fi verificate de către Curtea de Conturi
Vacanţa de vară s-ar putea să fie mai scurtă
250 de contestaţii la evaluarea gimnaziştilor
Angajaţii din sistemul sanitar vor fi evaluaţi
Elevii botoşăneni gimnazişti s-au dovedit a fi slab pregătiţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog