Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1562
De la 07 Ianuarie 2003
123275723
pnl

Lucrări pe banii publici, executate în dorul lelei

  • 16 May 2007, 23:00
În zona străzii Împăratul Traian, porţiunea spre gară, se lucrează la înlocuirea conductei de apă. De anul trecut, societatea Prisma Serv Company sapă şanţuri de-o parte şi de cealaltă a străzii, strangulând circulaţia. Şoferii înjură că n-au loc unde se feri, locuitorii din zonă că n-au pe unde intra sau ieşi din blocul unde locuiesc, başca noroiul format, când plouă, pe seama pământului săpat şi depozitat în stradă sau pe trotuar. Faptul că se lucrează la înlocuirea conductelor de apă, vechi şi ciuruite, cu altele noi, din plastic, este un lucru bun. Numai că, muncitorii societăţii care execută lucrarea, lucrează în dorul lelii, adică fără nici un chef. Îşi încep ziua de lucru cam pe la ora când funcţionarii merg la serviciu, iar după-amiaza, pe la orele 16.00 nu mai vezi ţipenie de om.
Şi, de parcă n-ar fi suficient că lenevesc la vederea trecătorilor, mai fac şi pauză de masă de o oră jumătate două. Spre exemplu, ieri la ora 12.00, aşa cum se poate vedea din fotografie, nu mai lucra nimeni. Toată suflarea plecase la masă. Au revenit în jurul orei 13.30. De când se lucrează, prin zonă n-am văzut vreun şef de la Apa Grup, beneficiara lucrării.
La concurenţă cu muncitorii societăţii Prisma sunt cei de la Termica. În zona cuprinsă între strada Împărat Traian şi General Avramescu, de-o parte şi de cealaltă a Şcolii nr. 14, cei de la Termica înlocuiesc conducta termică. Şanţuri s-au săpat peste tot, că nu mai ştii dimineaţa prin ce parte s-o iei, ca să poţi ieşi în Calea Naţională, la staţia de tramvai. Ieri, la aceeaşi oră, pe şantier nu era nimeni. Doar un escavator obosit de atâta stat îşi ţinea botul-cupă în pământ. Poate de ruşine că n-are cine să-i exploateze capacităţile tehnice. Abia în jurul orei 14.00 au apărut primele fiinţe muncitoreşti, care şi-au început activitatea stând cu mâinile în şold şi privind la nişte conducte dintr-un şanţ. şanţ. Dacă cei de la Prisma sapă şanţuri pe strada principală, Împărat Traian, cei de la Termica deţin monopolul şanţurilor dintre blocuri. Strada General Avramescu a fost asfaltată anul trecut. Acum totul este ca după un bombardament. Şefi de pe la Termica am mai văzut pe şantier, dar nu pentru a îmboldi muncitorii la treabă, ci pentru a tăifăsui vrute şi nevrute.
Şi lucrările de la Apa Grup şi cele ale Termicii sunt finanţate din banii noştri. Iar muncitorii ştiu că cele mai bune afaceri se fac cu statul, şi la propriu ca instituţie, şi la figurat ca lipsă de chef în a munci.
Tot în această zonă, un patron a avut curajul să-şi extindă spaţiul comercial, prin adăugarea unei anexe. L-au reclamat pensionarii şi şomerii din zonă. Cică le-a blocat oarece cale de acces. Departe de adevăr acuzaţia ce i s-a adus patronului. Cu toate acestea, reclamagiii au fost mai puternici decât iniţiativa privatizatului. Aşa că lucrarea a fost sistată. Cineva, tot de la blocurile din zonă, a exclamat: „Domnule, au reuşit să-i înăbuşe capra!”
Despre mizeria creată pe şantierele Termicii şi Apei Grup, despre ştrangularea circulaţiei în zonă, reclamagii de profesie n-au luat nici o atitudine. Este capra statului, asupra căreia, până în decembrie 1989, au fost proprietari, producători şi beneficiari, fără ca în realitate să aibă ceva a lor.
Pe Calea Naţională, în apropiere de-o filială a Băncii Transilvania, este un bar. Zoios, ca şi majoritatea clienţilor, barul este plin de dimineaţă până seara. Aici se pun la cale noi reclamaţii, aici se cinstesc pentru bucuria de a vedea c-au reuşit în demersul lor. Despre muncă nu se rosteşte nici o vorbă.
Nu cer nici unei instituţii din cele nominalizate să ia vreo atitudine. Nu condamn comportamentul civic al reclamagiilor de profesie. Am dorit doar să prezint cititorilor un crâmpei din viaţa noastră cea de toate zilele, cu bucuriile şi necazurile ei. Ăştia suntem! (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primăriile creează probleme de sănătate profesorilor
Fermierii care n-au depus cerere de sprijin financiar sunt penalizaţi
Memorialul Ipoteşti organizeaz㠄Ziua şi Noaptea Muzeelor”
Elevii de clasa a VII-a susţin azi teza unică la limba română
Comentariu la comentarii (XCVII)
(Ioan Rotundu)
Agenţie Loto prădată de un minor
Pieton beat accidentat de un taximetrist
Poliţist care nu „Cedează Trecerea”
Şi-a luat zilele de dorul soţiei
Preacinstitul Drăguş cere prefectului să prindă hoţii electorali
Cei de la E.ON continuă să facă legea iluminatului public
Vicepreşedinta Lozneanu trăieşte emoţia licitaţiilor
Cicliştii vor fi cazaţi la Memorialul Ipoteşti
Vor fi montate 14 indicatoare de intrare în judeţ
Controlul efectuat la DGSPC n-a evidenţiat nimic spectaculos
Noi precizări pentru referendum
Cum păstrezi pâinea proaspătă
Horoscop
Citate şi cugetări din Rusia ţi unele ţări din fosta URSS
Politeţuri
Vrei să devii consultant în afaceri?
Programul de "Ziua şi noaptea muzeelor"
COMUNICAT DE PRESĂ
Anunţ public
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog