Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3101
De la 07 Ianuarie 2003
123302243
pnl

Cat costa corupţia? Puţină aritmetică, pornind de la cazul senatorului Voicu

  • 28 March 2010, 23:00
Vorbesc ca sa intelegeti Dumneavoastra! Din sumar: Romania are taxe si impozite mai mari cu 24% din cauza coruptiei. Care sunt formele „legale” ale coruptiei? Cat ne costa „descoperirea” coruptiei si instrumentarea cazurilor? De ce coruptul roman scapa iar cel din UE sau SUA face puscarie? 30 de miliarde de euro pe an vi se pare mult? Care e legatura dintre deficitul bugetar, coruptie si Grecia?
Trei forme de coruptie care adancesc deficitul bugetar
1. Umflarea cheltuielilor. Guvernul incheie un contract direct cu o firma, fara a permite altor companii concurente sa liciteze. Pretul poate fi astfel artificial marit, crescand cheltuielile de la buget. Rezultatul? Un deficit fiscal mai mare. Sau se pun conditii pe care doar firma agreeata le indeplineste. E coruptia prin cresterea cheltuielilor. Contractele obtinute de Bechtel si EADS in Romania anilor 2003 si 2004 sunt legale, dar probabil ca in cazul unor licitatii transparente, cheltuielile Statului ar fi putut fi mai mici.
2, Inspectorul care vine sa iti controleze firma si care iti gaseste el ceva, daca nu esti „atent”.
Este asa numita coruptie “mica”, de care vorbea si Voicu. Adica politistul care, pentru a plati mai usor ratele la credit, lua si el o spaga de 1000 de euro. Asta inainte de criza. Acum, firma care ii dadea spaga a falimentat, iar banca trebuie musai platita. Ce face politistul? Se “reorienteaza”. La fel de mica e si coruptia din spitale, din diferitele birouri ale functionarilor de stat sau chiar din banci
3. Privatizarile. Coruptia prin micsorarea veniturilor. Vinzi o mare firma de stat iar in contract te multumesti cu incasari mai mici decat ai putea obtine. Vanzatorul isi ia partea lui si e multumit. Statul incaseaza bani mai putini, dar cui naibii ii mai pasa? Exemple de privatizari nereusite se pot da cu duiumul, nici nu stiu la care sa ma opresc. In cazul Petrom, Nastase se cearta si acum cu Basescu si se acuza reciproc. Privatizarile ALRO, Rodipet, SNTR si multe altele sunt tot atatea cazuri despre care poti discuta. Cat au “muscat” din banii fiecaruia dintre noi e o alta discutie.
Trecerea falimentelor in contul Statului, adica in buzunarul fiecaruia
In fine, acestea sunt doar 3 situatii ipotetice care impreuna fac ca cel putin 24% din impozitele pe care le platesti statului sa mearga direct si fara oprire in buzunarele celor corupti. Un leu din patru, atat e “taxa” coruptiei in Romania.
O alta forma de coruptie: trecerea falimentului unor firme in contul statului. Si asta iti ia bani din buzunar, fara sa simti. Bancorex, FNI, si toate celelalte banci care s-au prabusit in Romania si care au “costat” cateva zeci de miliarde de dolari.
Mai e apoi coruptia politica. Cea care ii fereste pe parlamentari sa raspunda in fata legii inclusiv dupa ce ei si-au terminat mandatul. Chirac a fost anchetat imediat dupa ce nu a mai fost presedinte. Vorba unui raport publicat de The Economist: asa ceva clar n-o sa vedeti in Romania.
Am uitat sa vorbesc despre costul descoperirii coruptiei
Pe langa asta, “factura” coruptiei include si cheltuielile facute cu descoperirea si anchetarea ei. Interceptarile lui Patriciu au costa circa 15 milioane de lei noi (majoritatea costurilor provenind din interceptarile facute si plata echipelor de supraveghere)
Cheltuielile facute cu dosarele de “mare coruptie” duc la circa 40 de milioane de euro anual. Asa incat limitarea acestui fenomen ar usura mult cheltuielile de la buget si teama de taxe si impozite mai mari.
Cum se poate scapa de asta? Relativ usor. Ai insa nevoie de un Fisc puternic si de transparenta. Pentru ca in fond, coruptia inseamna bani.
Bani care trec dintr-un cont in altul. De ce in SUA sau in Germania gradul de coruptie e mai mic? Nu pentru ca americanii sau nemtii sunt mai putin coruptibili decat romanii, ci pentru ca stiu ca daca sunt prinsi, nu exista “negocieri” sau plecari in Siria peste noapte. Nu au cale de negociere care sa-i faca salvati, asa cum se intampla lucrurile la noi.
Calcule si raspunsuri
Intr-un raport recent al Bancii Mondiale, se arata ca cel mai mare grad de coruptie ii vizeaza pe parlamentari, pentru legile “cu dedicatie” pe care le dau.
Pentru calculul “facturii” coruptiei, exista o aparatura matematica stufoasa, insa nimeni nu poate calcula riguros costul coruptiei. Poti in cel mai fericit caz, aproxima si compara. S-a demonstrat de pilda ca o parte din inflatia de datoreaza coruptiei. Revenind, mai spunem ca potrivit acelei metodologii, Romania este “usurata” anual de circa 30 miliarde de euro, provenind din banii dati ca spaga, banii calculati ca pierdere a Statului, banii reprezentand costul neachitarii taxelor si impozitelor prin amanarea la plata sau alte tertipuri, investitii amanate in Romania din cauza acuzatiilor de coruptie, economia subterana si evaziune fiscala. Atat.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Şefii Direcţiilor judeţene carei induc ideea ca statul nu mai are bani vor fi demişi
salariile la profesori vor fi majorate cu doar 17%
Premierul turc: Ierusalimul este pupila ochilor lumii musulmane
Îşi imagina că are Bucureştiul la picioare, dar colegii senatori l-au livrat justiţiei
Tarifele de pe litoralul românesc sunt mari comparativ cu calitatea serviciilor
Un interviu cu un posibil viitor Nobel economic
Florin Bilbiie, profesor de economie la Sorbona
T.A.T.A. solicită reducerea vârstei de pensionare pentru ambii părinţi
Cum este afectata Terra de geoingineria umană
PSD se opune proiectului de regionalizare propus de UDMR
Victor Ponta: In Europa nu exista regiuni pe criterii etnice
De ce sunt românii răpănoşi
stau prost cu igiena din lipsa educaţiei, sau din cauza condiţiilor de trai?
Miracolul şi puterea credinţei prin icoanele din Sibiel, reliefate la Budapesta
Floriile, celebrate împreună de creştinii ortodocşi, catolici şi greco-catolici
Cutia Pandorei a anticipatelor
“România, nu uita: Basarabia e a ta!”
Bancul zilei: Iarna pe uli’a anului 2010
Procesiunea Floriilor în Botoşani a adunat mii de credincioşi
Românul şi mult râvnita urzică vie
Horoscop
Probleme în aprovizionarea cu materiale sanitare la UPU
Profesorii sunt nemulţumiţi de tocmeala cu premierul Boc
Legea Educaţiei nenulţumeşte pe toată lumea
Albeaţa de pe ochii deputatului Macaleţi
PRM-iştii botoşăneni îşi revin cu greu după şocul demiterii lui Dumitru Codreanu
O Asociaţie necunoscută încă îi invită botoşănenii să-i ceară ajutorul
Catalin Voicu nu se dă arestat
Noul impozit forfetar: Vezi cine va plăti
Sergiu Zvâncă este noul preşedinte al TNL Botoşani
Sclipirea de raţiune a prefectului
Un dar de suflet pentru bătrânii de la spitalul de la Nicolae Bălcescu
Niţură acuză şefii judeţului de dezinteres total faţă de problemele Botoşaniului
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog