Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Decese
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1834
De la 07 Ianuarie 2003
123275995
pnl

Zeciuiala

  • 16 May 2008, 23:00
De ani buni, statul ungar finanteaza bisericile doar pe baza acelui procent de 1% pe care cetatenii pot sa-l dea bisericii la care ei apartin. Am scris ca pot sa-l dea, pentru ca obligatie nu are nimeni. Acum suntem tocmai in perioada cand odata cu declaratiile de venit, se pot depune si declaratiile de acordare a acelui 1% pentru biserici. Din pacate, foarte multi credinciosi nici nu se declara in privinta aceasta, astfel banii raman in marele sac cu bani al statului. Si aceasta cota este de numai 1%, si nu 10%, cum se cere oricarui crestin in Vechiul Testament.
Zeciuiala este un subiect despre care s-a mai discutat la noi si pe vremea PS Sofronie, fostul episcop de Jula, deoarece actuala metoda de finantare a bisericilor din Ungaria dezavantajeaza in mod categoric bisericile mai mici, cum ar fi si cea a romanilor ortodocsi. La o recenta sedinta a conducerii Episcopiei noastre si a preotilor s-a ridicat din nou problema finantarii bisericii, incercand sa se caute cai de rezolvare a bunei functionari a bisericii noastre stravechi.
Una dintre ideile lansate la aceasta intalnire a fost ca biserica sa ceara sprijinul Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, care gospodareste cei mai multi bani dintre toate institutiile noastre, bani care de fapt sunt destinati intregii comunitati romanesti si nu doar unui mic grup de persoane. Ideea in sine nu este rea, dar experientele de mai multi ani nu arata ca ar fi vreo sansa pentru a atinge acest scop. In afara de niste completari la renovari de biserici sau la unele programe, ATRU nu acorda nici un sprijin pentru functionarea Bisericii Ortodoxe Romane.
Prin functionare nu se intelege doar salariile preotilor, ci toate acele demersuri pe care biserica le face si le va face si in viitor pentru pastrarea identitatii, credintei si limbii romane pe aceste meleaguri. Rolul deosebit de important al bisericii ortodoxe in viata comunitatii noastre este inevitabil. Suntem ferm convinsi ca la inceput de secol XXI de aceea mai putem vorbi despre o comunitate romaneasca in Ungaria, asa mica cum e ea, pentru ca biserica noastra s-a incapatanat sa supravietuiasca si vremurilor grele ale comunismului, iar preotii au tinut vie credinta si limba stramosilor nostri.
Pana in ziua de azi, biserica ortodoxa romana este singura institutie din Ungaria in care limba oficiala este romana. Cred ca acest lucru spune tot. Nu scolile, nu gradinitele, nu autoguvernarea. Si pentru aceasta, este o sinucidere daca nu vom acorda ajutorul necesar acestei institutii, care poate garanta inca multi ani existenta romanilor in satele si orasele noastre. Ungaria acorda relativ multi bani minoritatilor. Zic relativ, pentru ca acestia nu sunt directionati bine. E suficient doar sa analizam listele cu sprijinul pe care Fundatia Publica pentru Minoritati de la Budapesta il acorda diferitelor proiecte romanesti. Este cu de-a dreptul revoltator ca, de exemplu, in timp ce pentru sarbatoarea hramului Catedralei din Jula (unde stim cu totii ca se aduna sute de copii romani de la scoala si gradinita din oras) se acorda 120.000 de ft, pana atunci pentru tabara de dansuri din Chitighaz, unde marea majoritate a participantilor sunt unguri, se da 800.000 ft, sau pentru memoria regretatului Ioan Tanaszi (fost vicepresedinte ATRU) si Cupa Tanaszi din Pocei se acorda 240.000 ft.
Reamintim ca in curatoriul acestei fundatii, reprezentantul romanilor este delegatul ATRU. Deci, bunavointa nu se prea vede. Din pacate, Autoguvernarea pe Tara continua exact acea politica pe care statul o duce fata de biserici. Le da doar cat sa nu moara de foame, dar asta nu e suficient pentru supravietuire. Si nicidecum pentru supravietuirea comunitatii romanesti. Poate zeciuiala din bugetul ATRU ar fi o solutie pentru sprijinirea bisericii, dar aceasta zeciuiala trebuie sa se faca cu darnicie, cu buna credinta, altfel nu are nici un rost.
Eva Iova, Foaia Romaneasca

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor (CXV)
(Ioan Rotundu)
Biserica şi copiii
S-a dus din nou la şcoală… să predea lecţii de politică social-democrată
Biolan monitorizează folosirea banilor în şcoli
Conducerea IŞJ a târnosit la greu conducerile de şcoli
Moldova, NATO, Rusia şi neutralitatea
Sărbătoarea popoarelor la Roma
Program Tele'M Botoşani
CARTEL AFLA - Campanie de sindicalizare
Horoscop
Rânjetul de satisfacţie al blondei
Invită doamnele şi domnişoarele în paradis
Românul şi MUCEA – FLAIMUC
Se încing spiritele în lupta pentru Primărie
Prestatorii de servicii se întrec la făcut şanţuri, dar mai puţin la astupat
Peste 40 de concurenţi la festivalul de la Bucecea
Reabilitarea termică o problemă cu schepsis la Botoşani
Parcul „Mihai Eminescu” îmbracă haină nouă
Bulevardul nu va mai fi „cal de bătaie”
Peremiştii o să vadă şi mai mult portocaliu în faţa ochilor
Decese
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog