Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Decese
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11375
De la 07 Ianuarie 2003
123213693
pnl

Botoşani: Demersul primarului Portariuc între realitate şi populism

  • Ioan Rotundu
  • 13 January 2014, 23:00
În urmă cu o săptămână, primarul de Botoşani, Ovidiu Portariuc, anunţa într-o conferinţă de presă că va susţine dezvoltarea economiei oraşului prin ajutoare financiare acordate tinerilor care vor să iniţieze o afacere. Primarul a şi anunţat că Primăria Botoşani va acorda ajutoare financiare în sumă de 200 mii lei, suma minimă acordată fiind de 5 mii euro, adică aproximativ 23 mii lei la cursul actual al leului.
Să analizăm seriozitatea propunerii primarului şi impactul ce-l va avea aceasta asupra economiei municipiului Botoşani. În primul rând primarul n-a explicat care vor fi criteriile în raport de care se vor acorda aceste ajutoare financiare. Apoi, n-a precizat dacă sumele sunt nerambursabile şi din ce fonduri ale primăriei vor fi ele susţinute, ştiindu-se că banul public adunat la bugetul oraşului trebuie folosit, utilizat, tot în scopuri de interes public şi nu privat, cum s-ar întâmpla dacă propunerea primarului va prinde viaţă.
Este problema primarului Portariuc să se asigure că propunerea sa se încadrează în legile actuale şi că nu va comite bun abuz în gestionarea bugetului primăriei sau o deturnare de fonduri. Să presupunem că totul este legal şi că primarul îşi va pune iniţiativa în aplicare. Suma oferită fiind de numai 200 mii lei, având în vedere plafonul minim alocat unei persoane, de acest ajutor vor beneficia cel mult 9 tineri botoşăneni. Cum legalizarea unei afaceri în momentul de faţă costă cam 10 mii lei, pornind de la întocmirea documentaţii de firmă, înregistrarea ei şi obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor de funcţionare, cu numai 13 mii lei cât i-ar mai rămâne unui tânăr nu văd ce afacere ar putea iniţia.
Propunerea primarului este una lipsită de gândire economică şi nu poate avea vreo finalitate. Suma alocată, cea de 200 mii lei, este una nesemnificativă şi nu poate influenţa cu nimic mediul economic al municipiului Botoşani.
Şi, atunci, de ce ar vrea primarul să aplice o astfel de iniţiativă? Pur şi simplu din populism şi cu scopul ascuns de a finanţa iniţierea unor afaceri în interes de partid, PSD-ul având suficienţi tineri care n-au nici un rost în viaţă şi care slugăresc partidul în diferite împrejurări şi nevoi ale sale.
Practic, iniţiativa primarului va fi un paravan pentru a rezolva o serie de obligaţii de partid pe seama banilor publici iar dezvoltarea economică a municipiului Botoşani va rămâne pe mai departe o aspiraţie irealizabilă de vreme ce actualul Guvern Ponta a blocat dezvoltarea prin poverile fiscale noi aplicate agenţilor economici.
Şi mai are primarul Portariuc un interes ascuns pe care n-a reuşit să-l ducă la bun sfârşit. De vreo două ori a încercat să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de CLM un proiect de hotărâre prin care Primăria Botoşani să înfiinţeze o asociaţie neguvernamentală de protecţie socială. Ce prea primarul cu această asociaţie?
Ideea este împrumutată de la primarul Constanţei Radu Mazăre. Este de notorietate faptul că Mazăre şi-a asigurat o bază de voturi prin înfiinţarea unei asociaţii care lunar sau trimestrial împarte pensionarilor şi persoanelor cu venituri scăzute pachete cu alimente. Sunt câteva mii de astfel de beneficiari, constănţeni care nu lipsesc de la vor şi care-l votează pe Mazăre. După ce a preluat modelul Mazăre în a realiza locuinţe ieftine şi l-a ratat, Portariuc vrea acum să preia modelul cu asociaţia de protecţie socială.
Să ne imaginăm că vor fi vreo 5 mii de botoşăneni care vor primi lunar sau trimestrial un pachet cu alimente în valoare de 50 lei având o etichetă cu sigla Primăriei Botoşani şi semnată de primarul Ovidiu Portariuc. Toţi banii vor fi alocaţi din bugetul primăriei iar primarul îşi va consolida poziţia electorală folosindu-se de banii publici adunaţi din impozite şi taxe de la cei care muncesc spre folosul celor care vor deveni baza de vot a primarului.
Până acum consilierii municipali au refuzat de două ori aprobarea hotărârii dar, având în vedere reconfigurarea votului în cadrul USL, este posibil ca în viitorul apropiat proiectul primarului să fie votat de consilierii USL. Aş prefera să nu am dreptate că va fi aşa dar toate indiciile de ultimă perioadă sunt în favoarea propunerii primarului Ovidiu Portariuc.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Educaţie sexuală
Horoscopul zilei
Datele a 110 milioane de clienţi ai retailer-ului american Target au ajuns pe mâinile infractorilor cibernetici, după un atac gigantic
Profesorii corupţi sunt stăpânii sau căpuşele educaţiei?
Financial Times: Romanii nu se grăbesc sp emigreze in Marea Britanie "rasistă"
Ponta, întrebat cum comentează declaraţiile Victoriei Nuland legate de imixtiunea politicului in justiţie
cred că se referea la dl Băsescu, au aşa am înţeles de R.M.
Ponta: Acciza pe carburanţi rămâne sa se aplice de la 1 aprilie
Ce treabă are Germania cu cetăţenia română acordată fraţilor de peste Prut?
Este oficial: SUA susţine Unirea dintre România şi Republica Moldova
Naşterea noului partid stat
Mişu Fotino a murit. Actorul avea 83 de ani
Comisia Europeanî îndulceşte condiţiile exploatării gazelor de şist
Vom fi iarăşi ce-am mai fost,
Şi chiar mai mult decât atât!
Ioan Rotundu
“Mai aproape de Eminescu”
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog