Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17290
De la 07 Ianuarie 2003
123219608
pnl

Botoşani: Intrigi pe seama postului de manager la Teatrul „Mihai Eminescu”

  • Ioan Rotundu
  • 19 February 2014, 23:00
Notarea cu 4 de către consilierul municipal ţărănist, prof. dr. Cornel Furtună (foto 1), a lucrării de manager la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani întocmită de jurnalistul Traian Apetrei (foto 2) a stârnit uimire în medicul culturii botoşănene dar şi oarecare indignare. Bineînţeles că politicienii n-au ratat ocazia de a-şi exprima puncte de vedere, pe faţă sau pe la spate, lăsând să se înţeleagă că Traian Apetrei ar fi victima unor jocuri de culise, a unor interese politice care ar consta în eliminarea lui din fruntea teatrului şi aducerea în funcţia de manager a actorului Volin Costin, în prezent adjunctul lui Apetrei pe postul de director artistic.
Desigur, un astfel de subiect nu putea fi ratat de către Lumea lu’ Rotundu, aşa că marţi am filmat un reportaj despre atmosfera din teatru şi cum percep angajaţii instituţiei activitatea de manager a lui Traian Apetrei, funcţie pe care o ocupă de opt ani de zile fără întrerupere.
Voi rezuma foarte sintetic părerea celor cu care am stat de vorbă dar voi trece sub tăcere şi multe aspecte care vor putea fi cunoscute numai de către cei care vor viziona reportajul care se va difuza pe Tele’M Botoşani, sâmbătă 22 februarie, ora 19.00 sau luni 24 februarie pe site-ul de faţă când va fi postat pe You Tube.
Regizorul de scenă Constantin Adam crede că dintre toţi directorii post decembrişti ai instituţiei, Traian Apetrei nu numai că a rezistat cel mai mult, dar este şi singurul care a reuşit să armonizeze colectivul, ştiut fiind că actorii sunt persoane orgolioase, vanitoase şi pretenţii nu de fiecare dată justificate. Mai spune Adam că Apetrei a reuşit să se descurce financiar şi că de când a fost fost numit în fruntea instituţiei n-au mai fost probleme cu banii de salarii sau de a acoperi cheltuielile de funcţionare.
Reputatul regizor artistic, mult apreciat în plan naţional şi internaţional Ioan Sapdariu este de asemeni mulţumit de colaborarea cu Traian Apetrei, mai ales că, spunea regizorul, este greu să aduci un colaborator din afara teatrului pentru că este costisitor dar Apetrei s-a descurcat de fiecare dată când a fost cazul.
Liderul de sindicat Eugen Vizitiu s-a arătat extrem de mulţumit de colaborarea cu Traian Apetrei, chiar încântat, mai ales că a reuşit să stârpească din teatru feudele care se formaseră în perioada cât a fost director Ion Bordeianu reuşind să sudeze colectivul. Însă mulţumirea cea mare este că sub manageriatul lui Apetrei oamenii n-au mai avut probleme cu salariile sau cu banii pentru deplasări în turneele din ţară şi străinătate.
Aş fi vrut să stau de vorbă şi cu directorul artistic Volin Costin (foto 3) dar oricât de mult s-a străduit secretara n-a reuşit să dea de el. Discuţiile pe care le-am avut cu anumite persoane care n-au dorit să fie filmate dar şi cu unii dintre consilierii locali ce au ţinut la anonimat mă fac să cred că pe seama funcţiei de manager la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoşani s-au creat anumite intrigi politice.
Cert este că Traian Apetrei a fost singurul concurent la funcţia de manager, el încercând să obţină un al treilea mandat. Numai că membrii Comisiei formată din trei persoane i-au notat lucrarea într-un mod greu de înţeles. Un reputat critic teatral ieşean i-a acordat nota 10, un profesor universitar tot din domeniul teatral i-a notat lucrarea cu 8 iar profesorul Cornel Furtună se pare că i-a i-a pus nota 4. Având o medie sub nota 8, Apetrei a fost respins de la examen. Ce-i drept, mai are posibilitatea unei noi reexaminări, dar dacă într-adevăr şi-a băgat coada politicul atunci va avea mari probleme.
L-am întrebat pe profesorul Furtună de ce i-a acordat o notă aşa de mică. La început nu dorea să discute pe motiv că a semnat cun certificat de confidenţialitate. Este uimitor cum de un consilier local, ales prin votul comunităţii, invocă confidenţialitatea datelor când el are obligaţia să-i informeze pe alegători cu tot ce se petrece prin CLM. La insistenţele mele a explicat că el a notat lucrarea având în vedere o grilă stas. Iar potrivit acestei grile a ieşit nota pe care a acordat-o.
Nu ştiu ce fel de grilă o fi fost aceea dar este inexplicabil cum de un de doi specialişti în domeniu i-au apreciat lucrarea iar un consilier local de cu totul altă profesie a considerat lucrarea extrem de proastă.
Furtună susţine că nu sunt la mijloc jocuri politice şi că el n-a făcut altceva decât să aplice cunoştinţele de specialitate, el având un masterat în domeniul manageriatului. Presupunând că Furtună a notat corect lucrarea şi aceasta s-a dovedit a fi prost întocmită, între un manager care a dovedit prin activitatea desfăşurată că este competent dar stă prost cu scrisul şi un manager care are abilităţi în a întocmi lucrări scrise dar este total incompetent practic, pe care-l declarăm reuşit?
Dacă se va proceda la o nouă examinare, sugerez consilierilor locali să desemneze în comisie un coleg al lor care nu poate fi suspectat de jocuri politice şi nici care are de plătit oarece poliţe din anii anteriori.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Ungurească
Horoscopul zilei
Ucraina în pragul războiului civil. 5.000 de protestatari au preluat controlul asupra unor depozite de arme la Liov
ce vor face cei jumătate de milion de români din Ucraina?
Victor Ponta: Am vorbit cu Băsescu, mi-a zis că aşteaptă stabilitate
nu demisionez dacă PNL se retrage
Petrom a înregistrat în 2013 un profit net record de 4,82 miliarde de lei
Ce condiţii impune guvernul britanic imigranţilor
pentru accesul la beneficii sociale
Prognoza meteo pentru joi şi vineri
Ştiţi cui aparţine marca USD, la OSIM? Vărului regelui Cioabă!
Blaga îi cere lui Antonescu să susţină o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta
Victor Ponta a preluat interimar ministerul Finanţelor, iar Constantin Niţă - ministerul Economiei
OMV Petrom va plăti in 2014 intre 70 şi 100 milioane dolari pentru "taxa pe stâlp"
Deputatul PSD Vlad Cosma, urmărit penal pentru fapte de corupţie, pus sub control judiciar
Luni seara România va avea fie un guvern USL, fie un guvern USD
Se poate şi fără religie în şcoală. Vezi cazul unei scoli private
Traian Băsescu: Îi propun public premierului să cedeze la solicitarea PNL de a-l avea pe Iohannis vicepremier, ar debloca lucrurile
nu ne mai putem juca de-a Guvernul
Traian Băsescu a cerut public demisia conducerii ASF
demisia ministrului Mariana Campeanu şi demisia secretarului de stat din Ministerul Educaţiei acuzat de plagiat
INVITAŢIE DE PARTICIPARE la licitaţie publică
Invitaţie la Teatrul Vasilache Botoşani
Gastronomie Bulgaria: Musaca de cartofi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog