Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Sport
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Important
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4426
De la 07 Ianuarie 2003
123278587
pnl

Botoşani: Reperele morale ale USL votate de botoşăneni stârnesc acum patimi politice

  • Ioan Rotundu
  • 9 March 2014, 23:00
Acum, că s-a spart USL-ul, prin judeţ, politicienii de crâşme şi răspândacii de zvonuri pe uliţe au început să se certe de la primarii aleşi. Social-democraţii susţin că liberalii i-au făcut de râs, propunând la funcţia de primar persoane compromise sau chiar cercetate penal, unele fiind şi condamnate.
Liberalii se apără şi susţin că, dimpotrivă, social-democraţii au venit cu astfel de propuneri iar liberalii au fost nevoiţi să-i voteze. Adevărul este pe undeva la mijloc. Iar ca aceste certuri să nu degenereze în încăierări locale, cum s-a mai întâmplat pe la sate, le fac aici un rezumat cu primarii care aveau imaginea compromisă dar care au fost propuşi şi aleşi în funcţie, propunerea venind de la PSD sau PNL cam în egală măsură.
Pentru că liberalii s-au retras de la guvernare, fiind deja în opoziţie, am să încep rezumatul meu ci primarii PSD-ului, adică aflaţi la putere.
1. Cea mai neinspirată propunere la funcţia de primar a venit pentru Ovidiu Portariuc, susţinut la greu de liberali. Se ştia că orice propunere a USL va avea un număr important de voturi din capul locului. Cu toate acestea PSD-ul a preferat un tânăr lipsit de experienţă, despre care în interiorul partidului se cunoştea că are probleme în familie şi mai ales la societăţile lui taică-său. Se mai ştia că este labil în a lua hotărâri, că este lipsit de personalitate şi că nu va face faţă obligaţiilor funcţiei de primar. Au primat în decizie banii infuzaţi de Gheorghe Portariuc, tatăl lui Ovidiu, cât şi interesele celor din jur care voiau primar un om uşor de manipulat.
Cei din partid şi-au atins scopul dar de suferit suferă un oraş întreg. După ce l-au susţinut cu toate puterile, acum liberalii se dezic de Portariuc. Sunt multe suspiciunile cum că Portariuc ar fi comis ilegalităţi în mânuirea banului public şi chiar liberalii îi aduc astfel de acuzaţii. Pentru Ovidiu Portariuc se anunţă un final trist.
2. Ştefănel Rusu, primarul oraşului Ştefăneşti se află la al patrulea mandat consecutiv mai având un mandat înainte de 1996. Despre mafia care s-a instalat în Primăria Ştefăneşti, după unii coordonată chiar de primar, s-a scris şi s-au realizat reportaje televizate. Corupţia care domină primăria s-a instalat cu mult înainte de alegerile din vara lui 2012. Numai că localnicii l-au ales tot pe Rusu, susţinut şi de liberali.
3. Neculai Stratulat este şi el primar de Băluşeni la al treilea mandat. Şi despre el s-a scris că a comis numeroase abuzuri, că umblă beat şi că s-a manifestat chiar violent. Este cunoscut scandalul din 2012 de la Zăiceşti, când s-a îmbătat crunt după ce i-a serbat pe bătrânii care aveau 50 de ani de căsătorie, luând la bătaie pe unii cetăţeni. A fost nevoie de intervenţia jandarmilor ca să se liniştească lucrurile. Cu toate acuzaţiile care i se aduc, inclusiv de natură financiară, adică s-ar fi înfruptat din fondurile alocate pentru modernizarea drumului spre Şupitca sau pentru căminele culturale, el a fost reales primar susţinut fiind şi de liberali.
4. Ioan Romaniuc de la Broscăuţi, aflat acum în curtea PSD, a fost condamnat pentru luare de mită. Era primar în urma alegerilor din 1996 şi nu mişca un deget până ce nu era mituit. S-a găsit unul să-l dea pe mâna procurorilor, care i-au pregătit un flagrant. A fost arestat şi condamnat. Iată-l din nou primar. Se spune că şi la Romaniuc năravul din fire n-are lecuire.
5. La Conceşti, Costel Nazare a ajuns primar pentru prima oară. Cunoscut om de afaceri din zona Darabanilor, el a avut în mai multe rânduri probleme de natura evaziunii fiscale cu alcool, soţia sa fiind chiar şi reţinută pentru scurt timp. A scăpat de fiecare dată basma curată şi, iată-l, acum primarul care stăpâneşte comuna cu o mână de fier. Conduce în numele PSD comunele din partea de nord-vest a judeţului.
6. La Drăguşeni, Eugen Nichita a fost viceprimar şi primar cu mult înainte de 2012. A fost acuzat că a vândut pământul oamenilor, imaşul comunal, că a creat o mafie locală împreună cu poliţistul Neculai Ciobanu. În februarie 2013 fost reales primar PSD, susţinut şi de liberali. Acum Nichita se află în centrul unui alt scandal, cu rezonanţă internaţională. Dar mai are şi alte fapte penale încă nedezvăluite. Le va veni rândul în curând.
7. Ioan Ursache (foto) este primar PSD de Mileanca. El a fost condamnat pentru că, secretarul primăriei fiind, a falsificat nişte certificate de căsătorie. A revenit în forţă şi în 2008 a fost ales primar pe listele PDL. Descoperit că a fost informator la Securitate, cei din PDL l-au exclus din partid. L-au recuperat cei din PSD şi l-au făcut primar din nou în 2012. Liberalii, care aveau un candidat extraordinar în persoana medicului veterinar Alexandru Azamfirei, l-au susţinut pe Ursache.
8. Gheorghe Bârliga este primarul comunei Roma la primul mandat. Soţia sa, medic de familie, s-a urcat pe scena de la Popăuţi, la unul dintre târgurile de animale organizat de Ţurcanu, şi i s-a adresat lui Ponta că vrea ca soţul său să fie primar la Roma. Iar Ponta i-a garantat că va fi. Acum este primar. Numai că Bârliga este bolnav psihic cu acte doveditoare. Pentru cei din Roma n-a contat acest aspect iar acum se plâng că nu se pot înţelege cu primarul. După ce, la vot, au adus „Elogiul nebuniei”, acum să facă bine şi să rabde. Următoarele alegeri vor fi în vara lui 2016.
Şirul cu primarii controversaţi ai PSD se opreşte aici. Sper să nu fi sărit pe niciunul. Dacă da, comentatorii îşi vor face datoria de a mă corecta.
(Voi urma cu primarii PNL)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum s-a făcut de râs Cosmin Andrei
Impozitul pe glicemie
Reţeta zilei: Mâncărică de urzici
Bancul zilei: Soţul şi vodca
Horoscopul zilei
Lumea lu' Rotundu: Bătăuşul satului
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 7.03.2014
Dinamica economiei: Microbuzul SRL 8.03.2014
Scandalul de corupţie din Turcia
Botoşani: Liberalii pun la cale o găselniţă electorală
care va detrona moda pachetelor cu alimente
Meciul CFR Cluj - Steaua, întrerupt câteva minute din cauza scandărilor antimaghiare
Japonia a ridicat de la sol avioanele de vânătoare pentru a intercepta avioane militare chineze
Decizia de invadare a Crimeei nu trebuie văzută ca făcând parte dintr-un plan măreţ
Loto Românaia: Rezultatele tragerii din 9.03.2014
Noua Europă de Est, în pericol. Se mai poate impune Occidentul în al doilea Război Rece?
Liderii UE întocmesc planuri de a trimite gaz Ucrainei în caz că Rusia sistează livrările
Criza din Ucraina: Obama şi Hollande au în vedere noi măsuri împotriva Rusiei
Guvernul s-a angajat la FMI ca va declanşa un proiect-pilot de controale la firme
Alune americane
Victor Ponta: In mod normal nu va trece o moţiune de cenzură
Nu am luat deocamdată niciun leu pe taxa pe stâlp
Ministrul britanic de externe: Europa se va confrunta cu un "conflict armat" dacă Rusia intră în estul Ucrainei
Senatorul Viorel Grigoraş nu se teme de ,,prigoana roşie” la firma sa
Jandarmii vor lua piețarii la control
Botoșănencele care lucrează în confecții, testate gratuit
Victor Ponta: Nu mă pregătesc de alegerile prezidenţiale
Simona Halep s-a calificat in optimile turneului de la Indian Wells
dup[ o victorie grea cu Lucie Safarova
Trupe rusesti au deschis focul in timp ce preluau un post militar din Crimeea
Va reuşi să evite România o criză de sistem?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog