Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10350
De la 07 Ianuarie 2003
123231418
pnl

Ieri, la Dorohoi, ministrul Elena Udrea a avut o zi grea

  • 19 August 2010, 23:00
Ieri, pe şantierul deschis la marginea municipiului Dorohoi era o forfotă de nedescris. Se săpau şanţuri, mici betoniere molfăiau cimentul pentru fundaţii, meşterii întindeau fier. O parte dintre ei, de fapt o mare parte erau pompieri, angajaţi ai ISJU Botoşani. Cu toate că arşiţa pune încă beţe în roate, sute de persoane şi-au concentrat forţele pentru a ajuta la construcţia celor o sută de case pentru sinistraţi.
Îmbrăcaţi în uniformele închise la culoare, zecile de pompieri săpau şanţuri în frunte cu şeful lor, inimosul colonel Radu Anton. Misiunea lor este să ajute oamenii în suferinţă şi dacă datoria le spune să sape pentru a se contrui un acoperiş deasupra capului nu crâcnesc...La fel şi o mână consistentă de militari care au aceeaşi misiune. De fapt forfota şi agitaţia are un nume, vizita ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Oaspetele s-a lăsat aşteptat preţ de aproape două ore, dar a meritat pentru că venirea sa a însemnat deschiderea oficială a lucrărilor de construcţie a celor o sută de case pentru sinistraţi.

Ministrul constructor
Ministra Elena Udrea a venit însoţită ca de obicei de către prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman şi preşedintele Mihai Ţâbuleac. Alături de aceştia, numeroşi oameni politici, dicrectori de deconcentrate, au ţinut să fie prezenţi la eveniment. După câţiva paşi, alături de primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, ministrul Dezvoltării a pus primul „mână” de mortar la temelia unei case ce va deveni adăpost pentru unul dintre sinistraţi.
Desigur nu a lipsit casca de protecţie şi mănuşile. După ce a fost deschis ofical şantierul de la marginea municipiului Dorohoi, Elena Udrea a ţinut să stea de vorbă cu voluntarii care înfruntau arşiţa cumplită. În acest răstimp a dat asigurări că materialele de construcţie pe care ministerul le-a achiziţionat în decursul săptămânii trecute, prin Bursa Română de Mărfuri dar şi prin donaţiile făcute prin apel public pentru susţinerea sinistraţilor această acţiunea de construire a caselor să fie finalizată cu succes pînă la finele anului.
Ministrul a justificat şi întârzierea cu care au venit cele necesare demarării procesului de reconstrucţie. „Sunt tot felul de proceduri legale pe care statul trebuie să le respecte atunci cînd cumpără cu bani de la buget, a fost mai simplu cu sponsorizările private, pentru că sigur, pe bani privaţi sunt evitate astfel de proceduri, dar este bine că au început să vină, va fi o toamnă lungă şi cu siguranţă că vom avea timp să le construim”, a declarat Elena Udrea.
Aceasta a adăugat că situaţia pare uşoară din acest moment în care problema utilităţilor a fost rezolvată. „Noi sperăm că da, aşa este gîndit acest proiect, ne dorim ca cele 100 case de aici din Dumbrava Roşie să fie gata pînă în iarnă, ministerul a finanţat şi lucrările de apă, de canalizare, lucrările de drumuri, curentul electric a fost introdus de cei de la E.on, care au adus deja curent electric aici în cartier pentru că nu poţi să faci doar case, trebuie toată infrastructură şi cu tot acest sprijin, cu toată această emulaţie noi sperăm că aceste case vor fi gata până în iarnă”, a afirmat Elena Udrea.

Căldură de la sinistraţi
„ Lasă să vină aici că o ieu eu la roată, că pe mine nu are cine să mă ajute”, s-a lamentat una dintre femeile din tabăra de sinistraţi de lângă şantier, unde Elena Udrea a ţinut să treacă pentru câteva clipe. Deşi s-a agitat preţ de vreo jumătate de oră înainte, apropierea de ministru i-a înmuiat vocea. Contrar comentariilor, sinistraţii au primit-o cu căldură pe Elena Udrea.
„Sunteţi mai frumoasă în realitate decât la televizor, sunteţi mai naturală aşa...” a spus una dintre femei, în timp ce alta încerca să-i pupe mâna. Mai în glumă mai în serios, ministrul Elena Udrea a explicat sinistraţilor care au lăsat modulele pentru o clipă ca să-i vină în întâmpinare, că sunt nevoiţi să ajute la reconstrucţia caselor. Voluntarii fac eforturi supraomeneşti, dar cei care s-au ales cu gospodăriile praf după inundaţii trebuie să ajute fiecare după puteri.
„Beneficiarii sunt obligaţi să participe la construcţia acestor case că ele sunt practic noi, este o condiţie a celor de la Fundaţia Habitat şi este bine că este aşa, pentru că am avut cazuri în care, în timp ce statul reconstruia case beneficiarii stăteau şi se uitau, se odihneau, cum spunea cineva pe şantier, eu cred că ei sunt primii care trebuie să vină să îi sprijine pe cei care lucrează la casele lor viitoare şi ar fi de apreciat dacă s-ar implica toată comunitatea din Dorohoi pentru că, până la urmă oamenii aceştia trăiesc împreună şi sunt primii care trebuie să se ajute unii pe alţii”, a declarat Elena Udrea, la plecare. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, vineri, 20 august
Bancul zilei: Când „ruşinica” este prea mică
Pe fondul ameninţărilor de la Moscova, întâlnire de urgenţă la Iaşi
între Traian Băsescu li Vlad Filat
Mihai Ghimpu avertizează că nu va dizolva Parlamentul de la Chişinău dacă dincolo de Prut va fi haos
"Tentativa de a atrage Ucraina ]n disputa Rusia-Rom\nia nu este ceva nou
fortele ruseşti au încercat deja să lanseze o campanie antiromânească în ţara noastră
Poliţia a arestat un rabin care susţine uciderea non-evreilor
Comuniştii lucrează pentru mine
Un taur de pe o arenă din Spania a sărit in tribună
40 de spectatori au fost rănţi
Cu cât tăiem mai multe panglici, cu atât vom tăia mai puţin din salarii
Emil Boc: Populaţia va primi subvenţia pentru căldură
Ucraina nu mai are de gând să accepte concesii teritoriale în disputele ei cu România
Organizaţiile pacienţilor cronici vor o lege care să oblige aleşii să se trateze în ţară
M.U.E. la Dorohoi
A IX-a ediţie a Festivalului „George Enescu” s-a consumat ieri
Ministrul Udrea l-a copleşit pe primarul Flutur cu o groază de bani
Parcul de Agrement de la Cornişa aproape de realitate
Bugetarii se consiliază reciproc asupra unui nou loc de muncă
AJPS promite că primăriile vor plăti ajutoarele sociale a timp
AJPS verifică legalitatea concediilor pentru creşterea copilului
Angajatorii trebuie să depună cărţile de muncă la Casa de Pensii
Maternitatea verificată la instalaţia electrică
Maternitatea verificată la instalaţia electrică
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog