Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3994
De la 07 Ianuarie 2003
123200297
pnl

Românul şi interlopul

  • 19 December 2008, 23:00
Interlopul, să o scriem, este spaima românului. El bagă spaima-n el, precum în burghezi Ana Pauker şi cu Dej, vestită formulă din era proletariatului. Interlopul este un personaj al acestei lumi, de care românul trebuie să ţină bine cont. El, interlopul, are mereu o poziţie suspusă, în urma afacerilor oneroase, imorale, venale pe care le (tot) învârte.
El trage marile sfori în societatea românească, în formare în privinţa construirii capitalismului multilateral-dezvoltat. El este mereu lipsit de caracter, de care nici nu vrea să audă, conform principiului inutilităţii sale. El dă banii (noştri) cu camătă, arzându-i până la golire pe clienţi, uscându-i la biata lor pungă. Vechiul zaraf este, faţă de el, un blând şi nesemnificativ mieluşel. Toţi o ştiu, în principiu. El pretinde (ne)cuvenită şpagă pentru aranjarea lucrurilor. El face şi desface, până la despuiere şi spoliere. El sponsorizează campanii electorale, ca şi pe politicieni, întreţinând corup Ia în ţară. El ştie să se apere şi se bucură de apărarea multora dintre cei corupţi.
El, interlopul, pune înaintea adevăratelor priorităţi ale neamului pe cele ale sale, chipurile, înalte. El taie şi spânzură, mizând pe o imunitate naturală, neconferită de careva organ. De altfel, organele sunt la picioarele sale, cu unic drept de folosinţă. Către marea (sa) biruinţă, fireşte. Tertipurile guvernării interlopului în lumea noastră românească sunt diverse şi sofisticate. Nu contează împotrivirile, opoziţia. Socotindu-se de neînfrânt, plusează mersul lucrurilor. Totul pentru victorie, totul pentru el!
Bietul român este, în faţa sa, o pradă uşoară, un neputincios. O exprimă şi o dovedeşte din plin. Crunt, crud şi neiertător. Că plâng românii, nici că-i pasă. C-are pielicica groasă, ca şi obrazul. Ameninţarea cu stâlpul infamiei nu-l afectează. Călcatul peste cadavre nu-i determină pasul înapoi. Afacerile îi merg bine şi oficial. În vremuri tulburi, scoate profit din orice. Are metodă şi o valorifică. Tot înainte, cu tupeu, precum ar zice un cântec.
Al nostru interlop român, cu spiritu-i balcanic, se ştie un favorizat al sorţii şi merge pe drumul său (nedrept). Pe faţă nu-i vezi nici un cât de cât regret. El niciodată nu coboară, ci urcă. În acorduri ucigătoare de marş. E timpul său şi viaţa celorlalţi este în mâna sa forte. Pentru ei, din partea sa, nicio lacrimă. Ce virtuţi ale poporului, ce tradiţii!… Îl dor undeva.
Într-un final, iubiţilor, cu el, interlopul, să nu te pui; iubiţilor, interlopul este dat dracului! Dă Doamne!… (Ionel Bejenaru)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Anunţ important
Cea mai lungă scrisoare din lume trimisă lui Moş Crăciun s-a scris la Braşov
Rusia şi mai aproape de dictatură
Poliţiştii lui Voronin au arestat un porc şi un măgar chiar de ziua poliţiei
Românca din Manzanares, poetă la 15 ani
Amânăm plata pensiilor, dar dăm 100 milioane de euro multinaţionalelor
Horoscop
Cetatea filmului şi-a deschis porţile pentru un român din Arizona
Soţie înţelegătoare
Pur si simplu te fac sa vibrezi!
Raluca a descoperit de unde vine oboseala lui Stolojan
A fost prins hoţul care a tăiat brazii argintii
Primari în neregulă la ajutoarele europene
Actorii botoşăneni fac repetiţii de Crăciun
Rocade în filiala PRM Botoşani
Parlamentarii botoşăneni bravează fără ca faptele lor să fi vorbit
Moş Crăciun vine la patinoar!
Bătaie pe posturi de poliţişti comunitari
„Tulburările de personalitate”
Botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate sunt urmăriţi cu Poliţia de frontieră
Protecţia Copilului – de la sărăcie financiară la belşug
Medicii de familie din urban obligaţi la un număr minim de asiguraţi
Au câştigat procesul, dar banii nu-i vor primi prea curând
Şcoala pentru comunitate
încurajarea participării şi exersarea democraţiei
Şcoala pentru comunitate
încurajarea participării şi exersarea democraţiei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog